De Groningse theatergroep WAARK opent op zaterdag 16 november de vierde editie van GRN festival in Hoogezand. Het gezelschap bestaat 50 jaar en toont scènes uit hun gloednieuwe jubileumtour HAALFMAAL of de macht van domhaid. GRN festival is op deze zaterdag dé plek voor liefhebbers van Groningen en het Gronings. De organisatie van GRN is in handen van Kielzog, Centrum Groninger Taal & Cultuur, Bibliotheek Hoogezand, Historisch Archief Midden-Groningen en Stichting t Grunneger Bouk. 

Theatergroep WAARK opent de vierde editie van GRN. Foto: Reyer Boxem

Tijdens GRN festival staat het hele gebouw, van theaterzaal tot bibliotheek, in het teken van Groningen en de toegang is gratis. Hieronder een greep uit het programma.

Haide Bliksem Award 2024 & Pervinzioale Schriefwedstried
Afgelopen jaar won Johannes Peetsma (TikTok Tammo) de Haide Bliksem Award voor het promoten van het Gronings. Dit jaar wordt de prijs opnieuw uitgereikt aan iemand die veel voor de Groningse cultuur heeft betekend. Ook is de Pervinzioale Schriefwedstried van het Centrum Groninger Taal & Cultuur terug. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens GRN.

Muziek: Klaas Spekken met Stageband Jazz Orchestra, Steernvanger, Theo de Groot & meer
Het programma zit dit jaar weer vol streektaalmuziek, met onder andere het jazzprogramma Drentse Dichters, Fryske Fersen & Gronings Goud van Klaas Spekken en de Stageband Jazz Orchestra. Achttien musici, drie zangers (Klaas Spekken, Martijje Lubbers en Hiske Oosterwijk) en een verteller brengen oude dialectteksten uit Groningen, Friesland en Drenthe tot leven met nieuwe jazzcomposities. Steernvanger speelt Groningse feelgood folk en Theo de Groot verzorgt met zijn DNA-USA een middag vol verhalen en Groningse gezelligheid tijdens GRN. In het Grand Café van Kielzog kun je het streektaalprogramma Aigenhaimers bijwonen, waar Jan Henk de Groot met collega-muzikanten optreedt.

Steernvanger

GRN Loug, Grunneger Krougkwis & SPRAAKLAB
In GRN Loug kun je heerlijk struinen en ontmoet je Groninger taal- en cultuurorganisaties, historische verenigingen en boekhandelaren. Kom langs om dat ene speciale Grunneger bouk te kopen, of het nieuwste muziekalbum van jouw favoriete Groningstalige band. Tijdens de Grunneger Krougkwis van Olaf Vos test je je kennis over Groninger taal, erfgoed, muziek en historie. En in het SPRAAKLAB vind je uit hoe goed jouw dialect kan verklappen waar je vandaan komt.

Proatjederij
Nieuw deze editie is de levende bibliotheek Proatjederij. Ga in gesprek met en kom meer te weten over Johan van Dijk (molenaar), Frits Gosselaar (imker), Kasper Peters (dichter), Anna van Ewsum (vertolkt door Hennie van der Laan en Georg Wilhelm van Inn-und Kniphausen door Henk Wierenga), Fré Schreiber (schrijver), Kees Danhof (man van Grunneger gezegdes) en Het Wilde Wezen (wildplukgids Brenda Stavast).

Langs de boorden van het Winschoterdiep
Wim Rozema, van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer, neemt je mee op een korte, boeiende reis Langs de boorden van het Winschoterdiep. Tijdens deze lezing vertelt hij over de rijke geschiedenis van het kanaal, dat ooit een levensader was voor de regio.

GRN voor kinderen: borduren, animaties & meer
Voor kinderen is het programma dit jaar extra vol. In het eLAB kun je al je creativiteit de vrije loop laten met je favoriete Groningse uitspraken. In het Taalhuis mag je oude ansichtkaarten kleur geven door erop te borduren en bij de leestafel in de bibliotheek laat jong talent Marieke Druiven haar nieuwste animatie zien; een horrorverhaal dat zich afspeelt op het Groninger platteland.

Voor meer actuele informatie over GRN en het programma kijk op www.kielzog.nl.