Theatergroep WAARK is in 1973 opgericht op initiatief van de Groningse Stadsschouwburg. WAARK, de naam is ontleend aan de eerste productie geschreven door Simon van Wattum, brengt Groningstalig theater met een streven naar een hoog artistiek niveau. De acteurs zijn amateurs, maar voor de productie en regie worden professionele krachten ingezet.

De producties zijn te zien op podia door de gehele provincie en stad Groningen, en op aanvraag ook daarbuiten. In de jaren 1976 tot 1983 krijgt WAARK bekendheid met drie producties van stukken van Bertolt Brecht: De Krietkring (1976), Moeke Keroazie (1978) en Goie wicht van de Veurstad (1982). Deze theaterproducties worden door de Groningse Stadsschouwburg en later door Stichting Noordelijk Theater De Voorziening ondersteund. Sinds 1985 is WAARK zelfstandig en heeft het een grote variëteit aan theaterproducties op de Groningse podia gebracht.

WAARK heeft verder onder meer grote bekendheid gekregen door theaterproducties Scholten Zienent, Ripperda en Haardloper Huzengoa (2012). In december 2013 vierde WAARK Stadsschouwburg zijn veertig jarig bestaan met een speciaal programma en een voorstelling van De Nije Man. In het kader van het werkmanjaar 2015 bracht WAARK
Ik goa noar Tahiti. Een voorstelling over de dramatische laatste dagen van de Groningse kunstenaar, drukker en dichter Hendrik Nicolaas Werkman. De muzikale voorstelling Bevings – over de emoties die leven bij de Groningers naar aanleiding van de aardbevingsproblematiek – ging op vrijdag 27 september 2019 in première in het Kielzog in Hoogezand en toert nog tot en met maart 2020 langs Groningse en Drentse theaters.

www.waark.nl