Vandaag, vrijdag 22 mei, maakte Noordwoord de winnaars van het Beste Groninger Boek bekend. In de categorie non-fictie was dat Martin Hillenga met Wadapatja en in de categorie fictie het boek De herinnerde soldaat van Anjet Daanje.

De titel Beste Groninger boek wordt jaarlijks door Noordwoord uitgereikt aan de twee auteurs van de beste roman en van het beste non-fictie boek. De uitreiking zou tijdens een speciaal boekengala in het Forum in Stad plaatsvinden, maar door de coronacrisis namen de winnaars de prijs thuis bij de voordeur, met inachtneming van de anderhalve meter afstand, in ontvangst. Behalve een oorkonde en een bos bloemen voor de winnaars is een kort werkverblijf in de monumentale villa Oosterhouw in Leens onderdeel van de prijs.

Wadapatja
Wadapatja gaat over het eigene van Groningen. Over zaken die Nederlanders in Groningen zich Nederlands laten voelen. Of die Groningers zich juist ervan bewust maken dát ze Groningers zijn. Van knipselbonen tot krentjebrij, van Groninger dracht tot de academische toga en van blaarkop tot het babyhokje.

Uit het juryrapport:
“De jury vindt het een zeer geslaagde ontdekkingstocht in boekvorm en daarom gaat de prijs voor het Beste Groninger Boek in de categorie non-fictie naar ‘Wadapatja’ van Martin Hillenga.”

Lees het volledige juryrapport op de website van Noordwoord.