Gemengd Koor Kwajr uit Groningen geeft in juni twee speciale streektaalconcerten. Onder de titel ‘Waddenvolk’ zingt het koor muziek uit Noord-Nederland. Het lied ‘Waarkhanden’ van zangeres en liedschrijver Marlene Bakker beleeft in deze concert en zijn primeur als koorarrangement.

Concert in Zeeland en Groningen
Kwajr treedt met ‘Waddenvolk’ twee keer op: voor het eerst in Zeeland op zondag 16 juni en in de thuisbasis Groningen op zondag 23 juni. Speciale gast is de troubadour Adrie Oosterling, die eveneens in zijn streektaal zingt: het Zeeuws. Kwajr wordt gedirigeerd door Merlijn Wackers.

Streekmuziek
Het concert ‘Waddenvolk’ bestaat uit meer en minder bekende hedendaagse koorliederen van Groningse, Friese en Drentse tekstdichters en componisten in de taal van de regio, zoals Ede Staal, Marlene Bakker, Hero Beukema en Kwjars huiscomponist Mark de Vries.

Marlene Bakker
Speciaal voor deze gelegenheid is in samenspraak met Marlene Bakker een koorarrangement gemaakt van haar lied ‘Waarkhanden’. Marlene Bakker is een van de meest getalenteerde nieuwkomers in de Groningstalige muziek, die een nieuwe richting aan streektaalmuziek geeft en een jong publiek bereikt.

Streekcultuur
Dat cultuur in één en hetzelfde land rijk en gevarieerd kan zijn, zelfs in een toch niet zo groot land als Nederland, komt zeker naar voren in muziek met teksten in de streektaal. Lokale cultuur kan juist in deze tijd van globalisering houvast bieden en laten zien hoe het heden is geworteld in het verleden.

Wadden
De titel ‘Waddenvolk’ – verwijzend naar de Groningse en Friese koorleden van Kwajr – komt uit het hartverscheurende lied ‘Noordwesterstörm’ van de Groningse dichter Jan Boer. Het lied vertelt over de Kerstvloed van 1717, waarbij meer dan 13.000 mensen om het leven kwamen. De overstromingsramp was het gevolg van een noordwesterstorm en trof in de kerstnacht het kustgebied van Nederland, Duitsland en Scandinavië. Kwajr zingt het arrangement van H.D.Odinga.

Meer info: Facebookpagina Kwajr