Foto: Pjotr Wiese
De bekende Groninger zanger, cabaretier en presentator Arno van der Heyden is overleden. Van der Heyden leed sinds 2019 aan keelkanker, een ziekte die hem het optreden in de afgelopen jaren vrijwel onmogelijk maakte. Hij is 61 jaar geworden.

Arno van der Heyden was een veelzijdig artiest, die vele stappen heeft liggen in de culturele wereld van Groningen. Voor RTV Noord bedacht en presenteerde hij programma’s als ½ Put, ½ Hemelwotter, Arno’s Aperitief, Arno oet Grunnen en (samen met Janine Abbring) Kunstkraak.

Gymnasium in Winschoten
Van der Heyden wordt in 1961 in Groningen geboren en brengt zijn middelbare schooltijd door in Winschoten, waar hij het gymnasium bezoekt en in 1980 eindexamen doet. Bij een studie psychologie aan de RUG voelt hij zich niet thuis en hij besluit muzikant te worden. In 1981 vertrekt Van der Heyden naar Zuid-Europa, waar hij geld verdient met muziek maken op straat, druiven plukken en werken in de horeca.

Camerettenfestival
Bij terugkeer in Groningen sluit hij zich als acteur en muzikant aan bij het varende theatergezelschap Theater te Water. Een artistieke doorbraak komt met het winnen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs van het Camerettenfestival Rotterdam. ‘Sindsdien vul ik ‘cabaretier’ in, als naar mijn beroep wordt gevraagd. Of zanger. Of presentator. Net wat het beste uitkomt’, aldus Van der Heyden op zijn website blog.arnovanderheyden.nl.

Entertainer
Dertig jaar lang, tussen 1989 en 2019, is Van der Heyden in Groningen actief als entertainer in de meest algemene zin van het woord. Zo vormt hij samen met Jan Veldman en Rob Elzenga het muzikale cabaretgezelschap Trio Kloosterboer, acteert hij in talloze theatervoorstellingen en maakt hij een tiental cabaretvoorstellingen en ook een tiental CD’s. Pianist Bas Mulder is daarbij zijn vaste compagnon. Voor RTV Noord maakte Arno van der Heyden verschillende programma’s waaronder het satirische radioprogramma ½ Put, ½ Hemelwotter, vanuit café De Engelstede in Engelbert.

De Vief
Van der Heydens meest succesvolle single is verbonden met een historische gebeurtenis in Stad. Op 25 april 1998 werden de ruim 124 meter hoge schoorsteenpijpen van de Hunzecentrale opgeblazen. Duizenden Groningers waren er getuige van hoe de skyline van Groningen in één klap veranderde.

‘n Veere knal, een wolk van stof,
en met een kalm geboar,
zakk’n alle vief de torens
verschrikkelijk langzoam in mekoar.
‘t Waren net vief vingers
en as’k er langes ree
den was t net of haile Stad

Lees het complete verhaal van RTV Noord over Arno van der Heyden op de website van RTV Noord.
Moi Forum! Veur Mekoar
De laatste show die Arno van der Heyden in 2021 in opdracht van CGTC maakte was Moi Forum! Veur Mekoar, in samenwerking met scriptschrijver Jan Veldman, Forum Groningen en Utilitys & Pro-Time. Een semi-live programma en visuele tour door het Forumgebouw met Arno van der Heyden als gastheer en presentator. Hij nam de kijker – op zien Arno’s – mee langs verschillende onderwerpen, objecten en interviewde studiogasten die allen Groningen en het Gronings een warm hart toedragen.