Peter de Haan en Frank den Hollander vormen sinds 1980 samen het caberetesque duo Pé & Rinus. Sindsdien zijn de twee vrienden met hier en daar een korte onderbreking altijd samen op het toneel blijven staan – als duo, maar ook met De Bende van Baflo Bill, met bijvoorbeeld de voorstelling ‘Voorheen De Bende mit Pazzipanten’, en eind 2010 zowaar nog met een hele bult nieuw repertoire in de oudejaarsshow Pé & Rinus met Oud & Nieuw. In 2012 kregen de optredens van Pé & Rinus een heel nieuwe dynamiek door de samenwerking met het Noordpool Orkest o.l.v. Reinout Douma.

Peter de Haan werd geboren op 3 mei 1956 in het Groningse Loppersum. Hij ging farmacie studeren in Groningen en werd lid van de studentenvereniging Albertus Magnus. Daar zong hij wel eens liedjes op het zogenaamde Songfestival, een jaarlijks evenement waar ieder die dat wilde kon doen wat hij of zij wilde. Op een van die Songfestivals trad ook Frank den Hollander op. Peter en Frank moesten erg om elkaars act lachen, en later aan de bar werd besloten het jaar daarop samen mee te doen. De Haan speelt en zingt ook al decennia in het  rock ‘n rollbandje Stuck Herry. Frank den Hollander werd geboren op 2 juli 1957 in het Zeeuwse Middelburg. Hij ging Engels studeren in Groningen en werd lid van de studentenvereniging Albertus Magnus. Daar deed hij wel eens een act op dat bewuste zogenaamde Songfestival waar hij dus Peter de Haan ontmoette.

Op 31 januari 1980 was het zover: het duo bracht een lied over een domme eerstejaars die een onsuccesvol eerstejaarskamp in Appelscha meemaakte. Er moest op het inschrijfformulier voor het festival nog wel een naam bedacht worden. Omdat Frank de sukkel Rinus zou spelen, werd het Rooie Rinus. En Peter? Hoe moest die op het toneel heten? Peter keek voor zich uit en zei opeens: Pé… Daalemmer! The rest is history. De heren doen het wat kalmer aan maar trekken zich nog lang niet achter de geraniums terug. Ze geven nog steeds succesvolle optredens o.a. met Alina Kiers, Jan Veldman en Harry Niehof.

Pé & Rinus brachten samen maar ook met De Bende van Baflo Bill en Voorheen De Bende een groot aantal CD’s en DVD’s uit. HIER staan alle producten netjes op een rij met bestelinfo. Voor een zacht prijsje is ook nog het boek Frank den Hollander maakt een neus te bestellen, een verzameling columns en verhalen, uitgegeven door Gelduitgeverij Groningen.

De website van Pé & Rinus: https://www.hoornseplas.net
Website Stuck Herry
Bende van Baflo Bill (Poparchief Groningen).