Naast ons optreden tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap (morgen!) zijn wij voor en achter de schermen druk bezig met WoordWaark. Het woordenboek van Ter Laan komt meer en meer in zijn correcte vorm op de website te staan, en nieuwe WoordWaarkers gaan aan de slag met Gronings materiaal uit de jaren tachtig. Daarnaast hebben we de Groninger taaldatabank laten zien op een conferentie in Leeuwarden, waar het enthousiast ontvangen werd.
Tijdens het International Conference for Minority Languages waren Goffe Jensma, Wilbert Heeringa en Eva Smidt aanwezig om WoordWaark te vertegenwoordigen. Er zaten vooral taalwetenschappers en programmeurs in de zaal, dus ze hebben met name verteld over de techniek achter WoordWaark. Hoe houd je met behulp van digitale middelen een minderheidstaal op de been? Dit was de vraag die centraal stond tijdens de reeks van lezingen. WoordWaark is hiervan een goed voorbeeld en het publiek was dan ook onder de indruk van het tot nu toe verrichte werk.
Er blijft veel werk aan de winkel en we hebben weer een mooie club WoordWaarkers bereid gevonden ons hierbij te helpen. Zij steken de handen uit de mouwen en gaan het Vroag & Antwoord materiaal uit de jaren tachtig digitaliseren. Siemon Reker heeft destijds honderden Groningers gevraagd naar hun eigen vertalingen van specifieke woorden en zinnen. Deze antwoorden, soms heel mooi handgeschreven of van voelbare inkt van een typmachine, staan nu verstopt in een kast. Door onze nieuwe WoordWaarkers is deze schat aan informatie straks ook online te vinden!
Kleindochter
Het woordenboek van Ter Laan staat steeds meer in zijn correcte vorm op WoordWaark. De WoordWaarkers gaan als een speer en inmiddels hoeven er nog maar elf letters van het alfabet gecheckt te worden. Daarbij hebben we sinds kort een zeer speciale vrijwilliger aan boord, die met het werk van haar grootvader aan de slag gaat. Stip ter Laan, de kleindochter van K. ter Laan, kwam vorige week langs en bracht heel wat Ter Laan’s erfgoed mee. Dagboeken, krantenknipsels, kasboeken… En dit was slechts een greep uit de flinke collectie die ze thuis bezit. Dit vraagt om een extra bezoek, dus binnenkort gaan we bij haar langs om te neuzen in het leven van Ter Laan.
Al met al is er heel wat (Woord)Waark, meer dan genoeg waarbij we jou ook kunnen gebruiken. Lijkt het je leuk om mee te helpen aan het digitale Gronings? Stuur een bericht naar info@cgtc.nl, wij zien het met plezier tegemoet!