Wat betekent stoete in het Nederlands? De Nedersaksische app Woordwies is verder uitgebreid. Het is nu ook mogelijk om in de app de betekenissen van Groningse, Drentse, Stellingwerfse, West-Overijsselse, Twentse en Achterhoekse woorden te raden. Woordwies is eind 2019 gelanceerd door de streektaalorganisaties van Groningen, Drenthe, De Stellingwerven, Overijssel en de Achterhoek.
Vanaf nu is het taalspelletje uitgebreid met het raden van de betekenis van woorden in de streektaal. Bert Rossing van streektaalorganisatie Huus van de Taol: ‘Je hebt nou dubbel plezeer van het spellegie’. Er was al het onderdeel waarbij je een Nederlands woord moest vertalen in de streektaal; nu gaat het spellen ook de andere kant op. ‘En dat kan slim stoer wezen!’
Als je Woordwies opent zie je eerst het twitter-nieuws. Daarna kun je kiezen in welke taalvariant je het spel wilt spelen. En ook in welke moeilijkheidsgraad: normaal of moeilijk. Na op start te hebben gedrukt, krijg je een woord te zien. Daarna heb je dertig seconden de tijd om de juiste vertaling in te toetsen. Naarmate de tijd verstrijkt, komen er hulpletters op de juiste plek. Woordwies is een spelletje op tijd. Je krijgt meer punten als je het sneller speelt. En als beloning een afbeelding van een mooie locatie ergens in Noord-Oost Nederland. De app Woordwies is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor taal uit deze regio. In de app kun je spelen met streektaal en komt het laatste twitternieuws in een Nedersaksische variant voorbij. Hierdoor krijg je steeds meer ‘wil’ aan het Gronings, Drents, Stellingwerfs, West-Overijssels, Twents en Achterhoeks.
De Woordwies-app is beschikbaar in de google playstore en via de appstore. De app is gratis te downloaden.