Foto Jan Lenting

Componist, zanger en muzikant Arnold Veeman (Groningen, 1973) brengt zijn kinderjaren door in Pieterzijl en later in Friesland. Pas in zijn pubertijd leert hij Groningen echt kennen als hij verhuist naar het Hoogeland, naar zijn moeder in Pieterburen. Die regio is hij sindsdien altijd trouw gebleven en woont sinds een paar jaar in Kloosterburen.

Arnold beweegt zich in vele muziekgenres. Hij is conservatorium geschoold en speelt contrabas, gitaar, drums en andere instrumenten. Zo werkt hij samen met verschillende symfonieorkesten en heeft hij lesgegeven aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Inmiddels heeft Arnold een breed muzikaal oeuvre op zijn naam staan: van filmmuziek tot Groningse ballades, van eigentijdse autonome muziek tot symfonische composities die ook internationaal zijn uitgevoerd.

Het gevoel voor Groningen en de streektaalmuziek is bij Arnold diep geworteld. Met zijn band The Yellowish Summer Evening wint Arnold in 2002 het Goudzuiken Concours in Groningen en zijn lied Mien Lutje Laif, een vertaling van Mon Cher Petit door Jan Siebo Uffen, wordt in 2004 een regionale hit. Er volgt een dubbelcd getiteld Contrast, met een Groningstalige en een Engelse cd. Samen met tekstschrijver Jan Siebo wint Arnold met het nummer Nekstoe mie in dat jaar de eerste prijs Streektaal project Noord Nederlands Orkest.

Arnold componeert in 2009 de muziek voor het Oldamster volkslaid. Ook komt hij in een artistiek team terecht voor het schrijven van muziek en underscores voor de musical “Bommen Berend”. Een musical over het ontzet van Groningen in 1672. Van hieruit schrijft hij – in opdracht van het Noord Nederlands orkest (NNO) – de Bommen Berend Suite. De tweede cd Eerappelbloud is ook in samenwerking met Jan Siebo Uffen tot stand gekomen.

In 2012 verschijnt de verzamelcd Toukomst, in het jaar dat ook de documentaire Mijn Broer Arnold over Arnolds zoektocht naar zijn muzikale wortels in Suriname uitkomt. De documentaire gemaakt door Arnolds stiefbroer Piet Hein van der Hoek wordt in 2012 voor het eerst uitgezonden door de NTR. Diverse programmamakers uit de landelijke omroepwereld vinden de weg naar Kloosterburen om een aandacht te besteden aan de muzikale kwaliteiten van Arnold. In 2013 komt hij in contact met Malou van den Berge. Zij vraagt hem muziek te maken bij de documentaire “Brief van de burgemeester” Hij schrijft het lied Finnerwold.

Zijn eerste filmmuziek schrijft hij voor de korte speelfilm ‘Kinderburen’ een film waarbij het verhaal is bedacht door kinderen uit Kloosterburen bijgestaan door een team van professionals.

De afgelopen jaren werkt Arnold met verschillende musici samen, onder andere met Gert Sennema en Jan Kuiper. Zij treden regelmatig samen op onder de namen De Vis en de Waterman en De Jongens van de Zee. In het theaterprogramma ‘t Vuur! keert Arnold Veeman terug naar een van de grootste collectieve herinneringen van de mens: de kracht en warmte van vuur. Bij deze productie komt in 2014 ook een cd uit eveneens getiteld ’t Vuur. In 2015 werkt Arnold aan een nieuwe eigen theaterproductie genaamd Klaai die begin mei gepresenteerd wordt.

Nominaties en muziekprijzen
Arnold Veeman heeft vanaf 1992 verschillende nominaties en muziekprijzen gewonnen:

 • 1ste prijs BEA WORLD FEST Portugal
 • NL Award ‘best music score’ documentaire Rutger Kopland
 • 1ste prijs Streektaal Project Noord-Nederlands Orkest
 • NL-Awards Nominatie Bommen Berend de Musical
 • Officiële Selectie Internationale Gaudeamus Muziekweek
 • Grote Prijs van Nederland, Finalist, Cat. Singer-Songwriter
 • Song of the year Finalist, Cat. Rock, Verenigde Staten
 • Streektaalprijs Nominatie (3x)
 • 1ste prijs Straatmuzikanten concours De Gouden Pet, Leiden
 • Hendrik de Vries Stipendium
 • Officiële Selectie Sp!ts Breakthrough Awards
 • Oeuvreprijs Stichting Nij
 • 1ste prijs Goudzuiken Streektaal Festival

Arnold Veeman werkt de afgelopen jaren met diverse dirigenten:
o.a. Antony Hermus, Hans Leenders, Otto Tausk, Bas Wiegers, Jacob Slagter, Hoite Pruiksma, Fabrice Bollon, Jurjen Hempel, Ben de Ligt, Benoit Debrock, Lubertus Leutscher, Rob Spelberg, Reinout Douma.

Werk van Arnold is uitgevoerd door o.a. de volgende ensembles en orkesten:
 The Kronos Quartet, Noord Hollands Philharmonisch Orkest, Ensemble Super Librum, Meridian Arts Ensemble, Haydn Jeugd Strijk Orkest, Prime Ensemble, Brisk Recorder Quartet Amsterdam, Metropole Orkest (fluit & strijkkwartet), Cobla La Principal d’Amsterdam, Noord Nederlands Orkest, Veen Koloniaal Symfonie Orkest, New European Jazz Collective, Noordpool Okest

Eén van de hoogtepunten van 2018 was het optreden voor de verjaardag van Z.K.H. Koning Willem-Alexander en zijn familie tijdens Koningsdag 2018 op het hoofdpodium op de Vismarkt in Groningen. In 2020 en 2021 presenteert Arnold Veeman zijn nieuwste soloprogramma: Duvel, ik versta je niet! [PO]

Website Arnold Veeman
Website Poparchief Groningen