Schiere priezen veur de vief winnoars van de puzzels en kleurploaten

In de aanloop naar de Meertmoand Streektoalmoand hebben ruim tachtig basisscholen in Groningen de Wiesneus, het Groningstalige tijdschrift voor kinderen, bij het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) aangevraagd voor hun leerlingen. In de vijfde Wiesneus-editie met het thema ‘Kunst’ stonden mooie verhalen, gedichten, liedjes en nog veel meer – en dit allemaal in het Gronings geschreven. Kinderen konden bezig met een kleurplaat en puzzels in het Gronings, en hier waren schiere priezen mee te winnen. Het CGTC heeft heel veel mooie en bijzondere kleurplaten via de post ontvangen en uit alle inzendingen en ingestuurde oplossingen van de puzzels heeft de jury vijf winnaars gekozen.

Prieswinnoars
De oplossing van de Woordzuiker was ‘Streektoal proaten is n kunst’. Ruben van de Groninger Schoolvereniging (GSV) uit Groningen had de puzzel goed opgelost. Hij wint een schiere pries, onder andere een Grunneger boukenpakket. Wie als uitkomst ‘Vaarfdeus’ uit de Diagrampuzzel kreeg had het goed! De jury heeft uit de inzendingen voor de Diagrampuzzel ook een winnaar getrokken. Lars van OBS De Springplank in Siddeburen is de gelukkige en zal binnenkort een haile schiere pries ontvangen. De ingezonden kleurploaten waren ook dit jaar weer prachtig en vol van kleur! De jury heeft drie winnaars gekozen: Norah uit groep 6 van CBS De Höchte in Alteveer, de 4-jarige Klaas van CBS De Til uit Thesinge en Matthew (12 jaar) van CBS de Hoeksteen Hoogezand. Filesetaaierd apmoal! De prijzen komen binnenkort jullie kant op!

Aanmelden voor de Wiesneus 2024
Met de Wiesneus kunnen scholen en leerlingen spelenderwijs kennis maken met de streektaal, en het Gronings een beetje leren lezen, spreken en zingen. Basisscholen en leerkrachten die de Wiesneus aanvragen voor hun leerlingen ontvangen naast de gratis Wiesneus-exemplaren ook een extra digitale lesbrief met onder andere audiovisuele opnamen van de verhalen en liedjes, zodat de leerlingen ook kunnen horen hoe het Gronings klinkt. Wil je als school of leerkracht volgend jaar ook de gratis Wiesneus ontvangen voor in de klas? Meld je dan nu alvast aan via het speciale aanmeldformulier op de website van CGTC.

Heb je als school de Wiesneus 2023 niet aangevraagd voor de klas? Op www.wiesneus.nl is het magazine digitaal, in het Gronings, in het Drents én in de andere Nedersaksische taalvarianten, te bekijken.

Lees ook:

Basisscholen gaan bezig met de Wiesneus in de Meertmoand Streektoalmoand | CGTC

Leerlingen OBS De Klinkenborg Kantens ontvangen Groningstalig kindertijdschrift Wiesneus | CGTC