Beeld: houtsnede uit het Boek van Trijntje Soldaats uit 1928 van kunstenaar Johan Dijkstra

In 1804 vertelde huishoudster Trijntje Soldaats een aantal sprookjes aan de kinderen van haar werkgever, de broertjes Gerrit en Kees Arends uit Ezinge. Die verhalen zijn bewaard gebleven omdat de 11-jarige Gerrit ze opschreef in een ongebruikt kasboekje van zijn vader. Het zijn verrassend brute vertellingen vol sinistere spoken, rammelende geraamtes en behekste herbergen. Ze geven een uniek beeld van de mondelinge verteltraditie in Groningen rond 1800.

In 2022 verscheen de letterlijke publicatie van het oorspronkelijke handschrift onder de titel Trilbil en duivelsdrek. Een heel bijzondere verzameling, zo vond ook de jury van Het Beste Groninger Boek 2022 die het boek nomineerde voor de categorie non-fictie. Aan de hand van het boek gingen Wicher Schuurman, Annegreet Bos en Pascal Gorter, alledrie deelnemers aan NOORDWOORD Talent, aan de slag om enkele van de sprookjes tot theatertekst te transformeren. Deze worden in de vorm van een geënsceneerde lezing uitgevoerd door de Stormgroep, de jongste garde van De Noorderlingen. Een bijzonder detail is dat de spelers ongeveer even oud zijn als de oorspronkelijke schrijver.

Credits

Tekst: Wicher Schuurman, Annegreet Bos, Pascal Gorter. Schrijfcoach: Jan Veldman. Regie: Sara Scholten. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Talent van Hier. De diplomatische publicatie van ‘Trilbil en Duivelsdrek’ is verzorgd door Theo Meder, David de Vries en Eline van Ekert; uitgever: Sterck & De Vreese; de editie 2022 is uitverkocht, een heruitgave is in de maak en naar verwachting tijdens Het Grote Gebeuren beschikbaar.

Wanneer
Literatuurfestival Het Grote Gebeuren
Locatie Forum Groningen
za, 10 feb. 2024 – 19.00

Precieze tijd wordt later bekend gemaakt. Meer info op NOORDWOORD.nl.