Op woensdag 14 september start Oktober Kindermaand! Een groot aantal burgemeesters in Groningen bezoekt die dag een basisschool in hun gemeente en lezen voor in de klas. Met deze Burgemeestersactie openen de burgemeesters net als in eerdere jaren de Oktober Kindermaand en activiteiten.

Traditie
Het is al jaren een traditie dat de burgemeesters het figuurlijke startschot geven voor Oktober Kindermaand: de maand waarin er heel veel creatieve en spannende activiteiten zijn voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Op een laagdrempelige manier maken zij kennis met culturele instellingen in de provincie. Op alle zaterdagen en zondagen in oktober zijn er verschillende speciale activiteiten, georganiseerd door een keur aan culturele organisaties. Het programma is binnenkort te raadplegen via www.kindermaand.nl.

Tjibbe Veldkamp
Dit jaar kunnen de burgemeesters een keuze maken uit Het grote Niet te vermijden verhalenboek. Een van die verhalen is van kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp: Wat er gebeurde toen Oele Sjef in een verhaal stopte. Het verhaal is geschikt voor leerlingen uit groep 5/6 en gaat over de kracht van een verhaal én de kracht van een kind.

Oekraïense en Afghaanse kinderen
Dit jaar doen voor het eerst Oekraïense en Afghaanse kinderen uit de gemeente Het Hogeland mee aan Oktober Kindermaand. Hun programma, waarbij Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum en Bezoekerscentrum Waddenkust in Pieterburen zijn betrokken, is bedacht en tot stand gekomen in overleg met de coördinator onderwijs vluchtelingen van de gemeente Het Hogeland.

Stickerkaarten
Ook dit jaar zijn onder alle basisscholen in de provincie speciale stickerkaarten uitgedeeld. Door deel te nemen aan activiteiten kunnen kinderen stickers verdienen en bij de derde sticker krijgen ze een prijsje. Behalve voor de burgemeesters is Oktober Kindermaand inmiddels ook voor scholen en culturele instellingen een begrip geworden. Ook dit jaar doen er nieuwe instellingen mee. Voor culturele instellingen als musea bijvoorbeeld, die vaak door vrijwilligers worden geleid, is het evenement een prachtige middel om aan educatie te doen.

Het evenement Oktober Kindermaand wordt in Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners. De organisatie van Oktober Kindermaand is mede mogelijk dankzij de inzet van gemeenten, de culturele instellingen en de scholen.