Het mobiele taallaboratorium Spraaklab Foto: Reyer Boxem

Hoe ziet een gedicht er auditief uit? Kan je een beeld maken van poëzie?

Met het mobiele laboratorium SPRAAKLAB doet de Rijksuniversiteit Groningen taalkundig onderzoek naar uitspraak en articulatie van het Nederlands en het Gronings. Tijdens Dichters van de Prinsentuin maken ze op zaterdag 8 en zondag 9 juli echoscopieën van voordrachten van gedichten uit alle windstreken, zowel in Nederlandse vertaling als in het Gronings.

Dus kom tijdens het festival naar SPRAAKLAB en krijg door hardop gedichten voor te lezen een visuele presentatie van een gedicht, dat je tot dan toe alleen auditief en tekstueel kende

Grunnegers in t Gruin
Naast Spraaklab komt het CGTC ook naar Dichters van de Prinsentuin met Grunnegers in t Gruin, een speciaal literair programma waarin het Gronings als streek-, spreek- en schrijftaal centraal staat. Is er een groot verschil tussen het schrijven in het Nederlands en het Gronings? Wat is de meerwaarde van een streektaal en waar liggen juist de moeilijkheden?

Op de prachtige locatie Pergola in de Hortus brengt het CGTC in een intieme setting een bijzonder literair programma waarin streektaalpoëzie en de streektaalmuziek centraal staan. Een middag met schrijvers voor wie het Gronings hun moedertaal is en schrijvers voor wie het een eerste keer is om te schrijven in het Gronings of dit te mengen met het Nederlands.

Met optredens van dichters Jan Glas, Marga Kool, Willemijn van de Walle, Rieks Holtkamp en Richard Nobbe. Zangeres Marlene Bakker en gitarist Bernard Gepken geven een speciale muzikale performance. Fieke Gosselaar van CGTC zal vertellen over de schrijfster Sien Jensema, een opmerkelijke vrouw in de Groninger literatuur.

Dichters van de Prinsentuin
Dichters van de Prinsentuin wordt georganiseerd door NOORDWOORD en is hét festival om te genieten van gedichten en om daarover van gedachten te wisselen met elkaar, met de dichter of met hun vertalers. Dit gebeurt sinds een paar jaar in de Hortus Botanicus in Haren.

Tussen geurende kruiden, grassen, bloemen en bomen uit alle windstreken vind je verrassende podiumplekken, idyllische plekjes om van de zon en gedichten te genieten en een boulevard met kraampjes en foodtrucs. Zo wordt poëzie een bijzondere beleving. Bekijk het programma en het overzicht van de deelnemende dichters op de website van NOORDWOORD.