Foto: René Walhout

Olaf Vos, streektaalconsulent onderwijs bij CGTC, gaf vandaag zijn eerste les Gronings voor het VO. De les is onderdeel van een 10 weken durend lesprogramma Gronings, speciaal ontwikkeld voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. Het lesprogramma is nu nog een pilot, het is de bedoeling dat het programma ook op andere VO scholen in stad en provincie wordt geïntroduceerd.

Ubbo Emmius
Vanmiddag, het achtste lesuur, was de aftrap van het lesprogramma Gronings. De eerste les vond plaats op scholengemeenschap Ubbo Emmius in Winschoten. Het Gronings wordt niet gegeven als verplicht vak, scholieren konden zich vrijwillig opgeven voor de 10 lessen. De eerste les werd enthousiast ontvangen. Olaf Vos: ” De eerste les was ontzettend leuk en gaf me veel energie. De kinderen waren minstens zo enthousiast als ik en je kon zien en horen dat ze wat wilden opsteken. Heel erg leuk om te zien dat het Gronings onder sommige jongeren zeker nog wel heel erg leeft.”

Muzikant en wiskundedocent
De afgelopen periode ontwikkelde Olaf Vos het speciale Groningse lesprogramma voor het VO. Olaf is naast streektaalconsulent ook muzikant en wiskundedocent en daarmee de uitgelezen persoon om tieners de Groningse taal bij te brengen.

RTV Noord was aanwezig bij de eerste les. Kijk hier de televisiereportage terug en hier de uitzending Noord Vandaag waar Olaf vanavond te gast was.

In het NPO Radio 5 programma BertOp5 met presentator Bert Kranenbarg vertelt Olaf meer over het onderwijsprogramma Gronings voor het VO. Luister de uitzending hier terug.