Cursussen

Altijd al eens Gronings willen leren? CGTC organiseert cursussen Gronings op verschillende niveaus, in de hele provincie en daarbuiten. Alle cursussen worden gegeven door gediplomeerde docenten Gronings, opgeleid door de voormalig streektaalfunctionaris van Groningen prof. dr. Siemon Reker. Je kunt het hele jaar taalcursussen volgen bij CGTC. Voor meer informatie over de cursussen en workshop Gronings kun je contact opnemen met onze cursuscoördinator.

Het hele jaar 2021 worden de taalcursussen online gegeven in plaats van op locatie. Helaas is het in dit jaar niet mogelijk om de Introductiecursus Gronings en de Combinatiecursus Gronings te volgen.

Cursus Introductie op het Gronings

Tijdens deze korte cursus maak je kennis met het Gronings als streektaal en als streekcultuur. De cursus bestaat uit vier avonden en per les licht een docent een aspect van het Gronings uit. Onderwerpen die voorbijkomen zijn het spreken en verstaan van het Gronings, Groninger literatuur, spelling en grammatica van het Gronings en de mentaliteit van de Groningers. Elke les wordt verzorgd door een andere docent.

Duur: 4 lessen van twee uur
Kosten: € 40,- inclusief het Zakwoordenboek Gronings

Cursus Gronings spreken

Spreek je geen Gronings, maar wil je het heel graag leren? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Tijdens deze cursus staat het praten in het Gronings centraal. Aan de hand van een lesboek, luisterfragmenten en spreekopdrachten leer je op een laagdrempelige manier het Gronings te spreken. Werk je in een omgeving waar je regelmatig in aanraking komt met het Gronings en met Groningssprekenden – denk bijvoorbeeld aan overheids- en zorginstellingen? Dan is deze cursus een absolute aanrader!

Duur: 10 lessen van twee uur
Kosten: € 100,- exclusief het lesboek

Cursus Gronings voor beginners

De cursus Gronings voor beginners is bedoeld voor cursisten die het Gronings redelijk tot goed kunnen verstaan. Afhankelijk van de cursusplaats en taaldocent worden de lessen gegeven in het Noord-, Oost- of West-Gronings. Je leert het Gronings – de spelling, grammatica en literatuur – aan de hand van het lesboek Toal en het zakwoordenboek.

Duur: 10 lessen van twee uur
Kosten: € 100,- exclusief het lesboek en woordenboek

Combinatiecursus Gronings

Kun je niet kiezen tussen de cursus Gronings spreken en de cursus voor Beginners dan is er ook nog de Combinatiecursus. Hierin komt zowel het spreken als de grammatica en de spelling aan bod.

Duur: 10 lessen van twee uur
Kosten: € 100,- excl. het lesmateriaal

Cursus Gronings voor gevorderden

Heb je de beginnerscursus afgerond en wil je het Gronings nog beter leren spreken of schrijven? Dan kun je verder met de cursus Gronings voor gevorderden. Een goede kennis van de Groninger spelling en grammatica is bij deze cursus een pré. Het lesmateriaal bestaat uit het werkwoordenboek Hogelandster Waarkwoorden [Download pdf versie] en een leesboek. Heb je een taalcursus gevolgd en goed afgerond dan ontvang je van ons een certificaat.

Duur: 10 lessen van twee uur
Plaats: Groningen
Kosten: € 100,- exclusief het lesmateriaal

Cursus of workshop op maat

Organiseer je een personeelsuitje of heb je binnenkort een familiedag en zoek je hiervoor een leuke activiteit? Denk dan eens aan een stoomcursus Grunneger toal of een workshop over de Groninger taal en mentaliteit. Een stoomcursus of workshop kan in overleg en op maat worden ingevuld en kan bijvoorbeeld gaan over de Groninger mentaliteit, historie van de taal en/of literatuur. Beide activiteiten zijn heel geschikt voor uitjes, verenigingen, het bedrijfsleven en voor personeel van zieken- of verzorgingshuizen.

Heb je als school of opleiding een project over het Gronings dan is een stoomcursus of workshop Gronings een mooie aanvulling! Kijk ook bij Lesmateriaal [Link] voor meer educatiemateriaal voor in de klas.

X