Groninger Molenzomer! Vandaag aandacht voor de Zelfzwichter, het vakblad voor Groninger molenaars uitgegeven door Erfgoedpartners. De nieuwe editie is uit en vanaf nu gaat het magazine digitaal.

Wind in de wieken
In de Zelfzwichter deze keer een artikel over klimaat en het eventuele effect op molens. Molenaar en instructeur Derk Jan Tinga geeft zijn mening. Stormt het tegenwoordig bijvoorbeeld minder vaak dan in de jaren zeventig? Ook een artikel over het nieuwe wieksysteem van molen De Hoop in Kropswolde. Hoe wordt daar in de Groninger molenwereld tegenaan gekeken? Aan de hand van een film wordt dit nieuwe systeem gedemonstreerd.

Ripperda in t Grunnegs
De vaste rubrieken Ander Molennieuws, Molenonderhoud, Museale Molenvondst en deze keer ook Boekennieuws zijn weer van de partij. Ook de pagina’s van het Gilde van vrijwillige molenaars en Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (met daarin informatie over molen De Dellen, kandidaat voor de molenprijs 2021) zijn in dit nummer te vinden. Wie een mooi verhaal in het Gronings over jonker Ripperda uit Farmsum wil horen èn zien en meer wil weten over de verdwenen molen van Eppenhuizen komt eveneens aan zijn trekken.

Download HIER de Zelfzwichter.

 
#erfgoedpartners #zelfzwichter #cgtc #groningermolenzomer #groningermolens #meulen #molen #gronings #grunnegs #streektaal #erfgoed #nedersaksisch