De Giezelbaargbloazers uit Veele. Foto: Jan Bossen.

De decembereditie van Erfgoednieuws, het online magazine van Erfgoedpartners en CGTC, is uit! In het laatste nummer van dit jaar aandacht voor GRUNN, een nieuw bordspel over de geschiedenis van Groningen, Groningers en het gebied waarin ze wonen. Verder een artikel over WoordWaark, de multimediale database voor het Gronings ontwikkeld door Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) en de Rijksuniversiteit Groningen. De online taaldatabank is recent uitgebreid met het Westerkwartiers. Het Veenkoloniaal Museum komt met een film over de oorsprong van het museum en over de historische achtergrond van het Veenkoloniale leefgebied.

In het laatste nummer staan december en de winter natuurlijk ook centraal. Denk je aan december, dan denk je meestal ook aan tradities. Kerst- en oud & nieuw tradities zijn er volop, en ook zeker regionale tradities zoals die er in Groningen zijn. Orgelconcerten vallen ook onder een vaste traditie en ze markeren vaak belangrijke gebeurtenissen en feestdagen. In Noordbroek bedacht de orgelcommissie twintig jaar geleden een speciaal Nieuwjaarsconcert dat nu elk nieuw jaar op 1 januari gegeven wordt, op het fameuze Arp Schnitgerorgel.

Een andere opmerkelijke traditie die is overgewaaid naar Groningen is het Midwinterhoornblazen. Het bijzondere hoorngeluid is vanaf de eerste Adventzondag naast in Twente ook in Westerwolde te horen, in het zuidoosten van de provincie Groningen. Vreemd is dit niet, het blazen van de midwinterhoorn was heel vroeger in het hele Saksische gebied te horen en dus ook in Groningen. Tegenwoordig is de traditie niet meer een heidens gebruik, maar heeft het een meer christelijke inslag gekregen. Lees meer over de bijzondere traditie Midwinterhoornblazen in Erfgoednieuws.

Download HIER de december 2021 editie van Erfgoednieuws.

Meer weten over tradities en gewoonten in Groningen? Lees de verhalen op www.levenderfgoedgroningen.nl.