De februari editie van Erfgoednieuws is uit en dit keer een special. In dit nummer speciale aandacht voor de bestuurlijke fusie tussen Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) die vanaf dit jaar een feit is. Met een duo-interview met Koos Wiersma, die al voorzitter was van CGTC en nu als nieuwe voorzitter is aangetreden, en Erik Triemstra. De laatste was vanaf 2010 voorzitter, eerst van Museumhuis Groningen en Groninger Molenhuis, en de afgelopen acht jaar van Erfgoedpartners. Deze fusie was voor hem, die inmiddels in het midden van het land woont, een goed moment om het stokje over te dragen. Verder is een interview te lezen met directeur Roeli Broekhuis en Olaf Vos, vanaf 2020 streektaalfunctionaris en coördinator van CGTC. Zij gaan ondermeer in op de vraag wat de meerwaarde is van deze fusie en wat dit betekent voor de achterbannen.

In dit Erfgoednieuws nummer belichten we twee actuele projecten belicht. WoordWaark, het grote onderzoeksproject van CGTC waarin wetenschap en publiek elkaar vinden. WoordWaark is een interactieve en digitale taaldatabank voor het Gronings. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en vrijwilligers werken bij WoordWaark samen om het Gronings te documenteren. In het artikel is ook te lezen over andere onderzoeksprojecten van de RUG waarin het Gronings centraal staat. Een bijzonder project waarin materieel en immaterieel erfgoed samenkomt is Het mooiste van 2 werelden, Cash in de kerk. Hoe orgel en muziek van ‘The man in black’- Johnny Cash in het Gronings vertaald en gezongen elkaar vinden. Gedeputeerde Mirjam Wulfse tot slot feliciteert in een speciale videoboodschap Erfgoedpartners en CGTC met de bestuurlijke fusie.

De redactie wenst u veel leesplezier met de Erfgoednieuws Special!

Suggesties en kopij voor het volgende/de volgende nummers zijn van harte welkom: info@erfgoedpartners.nl. Ook de Erfgoednieuws ontvangen? Meld u dan aan via de website van Erfgoedpartners.