Even voorstellen: WoordWaarker Anneke

AnnekeSinds kort houden vrijwilligers zich ook bezig met het Vroag & Antwoord-materiaal van Siemon Reker. Dit in het kader van WoordWaark, de interactieve, digitale en multimediale taaldatabank Gronings van het CGTC. Maar wie zijn deze deskundige WoordWaarkers? Wij stellen ze aan u voor. Deze week: Anneke Gankema.

Anneke is geboren en getogen in Uithuizen, en komt uit een echt nait-soezen-moar-broezen-gezin. Bij haar thuis werd uitsluitend Gronings gesproken, in de varianten van het Westerkwartiers, Hoogezandsters en Hogelandsters. Er was soms discussie over het juist uitspreken van een woord: “We hadden allemaal zo onze eigen uitspraak: vier-vaare-vaaier aaier oet kelder hoal’n. Ook sprak mijn vader graag over smods, maar aten mijn moeder en ik liever appelmoes.”

Waar komt de interesse in (de Groningse) taal vandaan?

“Toen ik naar de lagere school ging, sprak ik weinig of geen Nederlands. Ik kan mij nog goed een verwarringsmoment herinneren, waarop de schoolarts in de lach schoot toen ik het woord stevels gebruikte voor een paar laarzen. Vanaf het moment dat ik kon lezen, heb ik alles wat los en vast zat gelezen. Tijdens mijn middelbare schoolperiode in Warffum kwam de RONO (de huidige RTV Noord) langs om leerlingen te selecteren voor een Gronings radiohoorspel: Detectief Ties. Ik mocht hieraan meewerken en tijdens die repetities en opnames groeide mijn besef van het bijzondere en eigene van mijn moedertaal.”

Bestaat er zoiets als ‘het Gronings’?

“Het Gronings bestaat, net zoals het Fries of het Limburgs. De taal is niet statisch en aan invloeden onderhevig.”

Houdt u van het Gronings?

“Ik houd van het Gronings en vind het heerlijk om plat te proat’n. Het felbegeerde Nieuw Groninger Woordenboek van K. ter Laan kwam in mijn bezit nadat er in de kelders van het Provinciehuis – waar ik werkte – waterschade was ontstaan aan de opgeslagen boeken. Voor zegge en schrijve twee gulden vijftig; ik ben er nog steeds erg blij mee.”

Wat is uw favoriete Groningse woord?

Slaif, dat een opscheplepel voor soep betekent, maar ook in de volgende context gebruikt wordt: een roare slaif, een vreemd iemand.”

Waarom is WoordWaark belangrijk?

“WoordWaark is een prachtig initiatief om de Groninger spreek- en schrijftaal op digitale wijze te bewaren voor het nageslacht en voor degenen die zich willen verdiepen in het Gronings.”

Wilt u ook mee WoordWaarken? Stuur ons hier een bericht of kom naar de Dag van de Grunneger toal, waarop wij meer uit de doeken zullen doen over het WoordWaark-project.