Wethouder Ans Grimbergen en leerlingen van basisschool In de Manne met het nieuwe Wiesneus tijdschrift. Foto: Pjotr Wiese

Vanmorgen is de nieuwe Wiesneus gepresenteerd op basisschool In de Manne in Veendam. De bijeenkomst was deze keer extra feestelijk: Het is de 5e editie van Wiesneus, hét kindermagazine helemaal geschreven in het Gronings. Het tijdschrift wordt jaarlijks in de Meertmoand Streektoalmoand aan basisscholen aangeboden. In het bijzijn van de leerlingen van In de Manne ontving wethouder van Veendam Ans Grimbergen het allereerste exemplaar.

Veendammer singer-songwriter en streektaalzanger Krzysztof Groen gaf een speciaal optreden voor de kinderen van In de Manne. Fieke Gosselaar, streektaalconsulente van Centrum Groninger Taal & Cultuur, las gedichten uit Wiesneus voor: “De Wiesneus is n mooie menaaier om t Grunnegs bie alle kinder te brengen. Leuke verhoalen en gedichten en n feest op schoule mit n echte muzikant op gitoar!!”

Streektaalmuzikant Krszysztof Groen speelt liedjes voor de leerlingen van In de Manne. Foto: Pjotr Wiese

Programma
Het was een hartelijk ontvangst op Jenaplanschool In de Manne. Zo’n 130 kinderen waren aanwezig en ze deden allemaal enthousiast mee. Na de uitleg van Kim van Steenwijk, educatie specialist van Erfgoedpartners I Centrum Groninger Taal & Cultuur, over Wiesneus en de organisatie vertelde Ans Grimbergen over haar werk als wethouder en over het Gronings: “De Groninger taal hoort bij de eigen omgeving, en het is belangrijk dat de taal behouden blijft en ook wordt doorgegeven.” Samen met kinderen van de school pakte de wethouder een doos met Wiesneuzen uit.

Fieke Gosselaar vertelde over de historie van de Groningse taal, een eeuwenoude streektaal. Op de vraag wie er wel eens Gronings praat staken 30 kinderen hun vinger op. Krzysztof Groen sloot het Wiesneus programma af met drie liedjes, waarbij de kinderen enthousiast meeklapten. Leerlingen gaven aan de nummers van Krzysztof op Spotify opnieuw te gaan beluisteren.
Wiesneus en de streektaal staan deze maand centraal op basisschool In de Manne: op 18 maart start de school met de Groningse week. Alle klassen gaan vervolgens op natuurexcursie in de provincie en iets doen met het thema van de Wiesneus: Gruin.

(c) Pjotr Wiese

Gruin
Gruin is dit jaar het thema van Wiesneus 2024. Met grappige verhalen, liedjes en gedichten wordt de jonge lezer meegenomen in de wereld van planten en dieren. In het magazine vind je ook een kleurplaat, puzzels en een prijsvraag.

Centrum Groninger Taal & Cultuur brengt jaarlijks in de meertmoand de Groninger taal in de klas met het tijdschrift Wiesneus. Bij Wiesneus hoort ook een speciale lesbrief met voor iedere bouw een uitgewerkte les. Van de gedichten, verhaaltjes en liedjes zijn audiobestanden beschikbaar zodat ook de leerkracht die geen Gronings spreekt direct aan de slag kan met de Wiesneus. Zo kunnen alle leerlingen kennismaken met de Groningse taal.

Ook het Wiesneus tijdschrift ontvangen voor uw klas of school?
Helaas kan Wiesneus 2024 niet meer worden opgevraagd. Wel kan de digitale versie van het tijdschrift hier gedownload. Basisscholen in Groningen kunnen zich al wel aanmelden voor de Wiesneus 2025 via deze link: https://cgtc.nl/inschrijfformulier-wiesneus-2025/