Tjeerd van Dekken zet drie vrijwilligers in het zonnetje. Foto: Anjo de Haan.

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken heeft gisteren in het Berlagehuis in Usquert het belang van vrijwilligers in de erfgoedsector extra onder de aandacht gebracht. De gedeputeerde, met onder andere kunst en cultuur in zijn portefeuille, bracht op de Dag van de Vrijwilliger een werkbezoek aan Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Verschillende vrijwilligers die actief betrokken zijn in erfgoedorganisaties in Groningen werden in het zonnetje gezet en ontvingen een presentje.

Het belang van erfgoedvrijwilligers
Vrijwilligers zijn voor de erfgoedsector van cruciaal belang. Veel erfgoed- en cultuurorganisaties in Groningen zouden zonder hun inzet niet kunnen bestaan. Daarom is het belangrijk dat er speciale aandacht is voor de onmisbare bijdrage van vrijwilligers aan deze sector. Zoals voor Wieke Duinmeijer, al ruim vier jaar vrijwillig molenaar op poldermolen De Meervogel bij Hoeksmeer. Zij vertelde gistermiddag in het bijzijn van de gedeputeerde over haar werk op de molen en hoe ze molenaar is geworden. Ook Han Meuleman was aanwezig en vertelde over zijn vrijwilligerswerk bij museum Wierdenland in Ezinge. Hij is coördinator van 70 vrijwilligers en is ook zelf als vrijwilliger actief.

Leerlingen van Terra Winsum en hun kunstvakdocent Hetty Hofman spraken over hun ambitie om als jonge ambassadeurs de Groninger taal te promoten in hun omgeving en onder jongeren. Zij wonnen in november tijdens festival GRN in Hoogezand de eerste prijs bij de vlogwedstrijd Vlog Em Mor. Ten slotte kreeg Riemke Bakker speciale aandacht. Riemke is al vele jaren actief voor de Groninger taal in verschillende hoedanigheden; als speelster bij WAARK, als taaldocent en als bestuurslid van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur.

Johan van Dijk, adviseur molens tijdens zijn presentatie. Foto: Anjo de Haan.

Werkbezoek
Het presentatiemoment van en voor de erfgoedvrijwilligers was onderdeel van een werkbezoek dat Tjeerd van Dekken bracht aan Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Tijdens het programma kreeg de gedeputeerde een indruk van de erfgoedsector en van de werkzaamheden van beide stichtingen. De bijeenkomst vond plaats in het monumentale Berlagehuis in Usquert, gebouwd in 1929 als raadhuis voor de gemeente Usquert, waar beide organisaties sinds april 2023 kantoor houden.