Koren- en Pelmolen Ceres in Spijk. Foto: Jelte Oosterhuis

Het Groninger Molenweekend staat dit jaar gepland op zaterdag 12 en/of zondag 13 juni. Vanwege de coronamaatregelen is het dit jaar nog steeds moeilijk om activiteiten in de molen te organiseren. Om molens toch in het zonnetje te zetten, lanceerde Erfgoedpartners in samenwerking met Centrum Groninger Taal & Cultuur de Molenzomer waarin we met verschillende online en offline activiteiten van 1 april tot 1 november aandacht vragen voor molens in Groningen.

Molenfietstocht
Eén van de activiteiten die je tijdens het Groninger Molenweekend 2021 kan doen is wandelend of op de fiets molens bezoeken. Speciaal voor het molenweekend en de Groninger Molenzomer heeft Sanne Meijer in opdracht van Erfgoedpartners en CGTC een molenfietsroute van circa 52 kilometer samengesteld. De fietsroute loopt langs zeven molens in Noord-Groningen. Naast deze molens is er in de route ook aandacht voor de omgeving en karakteristieke gebouwen als de Menkemaborg in Uithuizen, de Pancratiuskerk (Godlinze) en Plaats Melkema in Huizinge. Routebureau Groningen heeft de route opgenomen en geplaatst op routesingroningen.nl: ‘Groninger Molens’ is de Route van de Week. Natuurlijk is de molenroute ook te vinden op groningermolens.nl. Molenaars is gevraagd om op 12 en/of 13 juni zoveel mogelijk te draaien. Een draaiende molen is een absolute lust voor het oog.

Pronkjewailpad
De omgeving van onze molens leent zich uitstekend voor het maken van langere of kortere wandelingen of fietstochten. Vaak zijn de routes al beschreven, zij leiden soms langs verschillende molens en laten zo de verscheidenheid van het Groningse land en zijn monumenten zien. Het Pronkjewailpad heeft dit jaar de molens centraal gesteld. Wandelaars worden uitgedaagd om minimaal 50 molens te bezoeken en ter plekke vragen te beantwoorden. De wandelaars kunnen de molens die zij hebben bezocht (digitaal) afstempelen in hun wandelboekje.

Andere molenwandelingen zijn te vinden op molenwandelingen.nl en groningermolens.nl. Voor Groningen vindt u hier bijvoorbeeld een wandeling bij Middelstum-Kantens en een bij Slochteren. De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen heeft twee molenommetjes uitgezet, rond de Westerse molen in Nieuw-Scheemda en rond de Windlust in Overschild.

Groningermolens.nl
Online is er genoeg te vinden over Groninger molens. Op de website www.groningermolens.nl vind je naast informatie over alle bestaande en verdwenen molens ook achtergronden over bijvoorbeeld Groningse molentermen, museale molenvondsten, interviews met molenaars, molenrecepten, molentochten, molenvrijwilligers, kinderen op de molens en molenliedjes. Deze thema’s worden gedurende het hele jaar aangevuld. Voor de kinderen heeft Marion Roelink een speciale molenkleurplaat gemaakt. Deze kleurplaat staat ook op groningermolens.nl.