Het optreden van HISTER tijdens het Grunneger Laidjesfestival in het der Aa-Theater. Foto: Fieke Gosselaar

Grunneger Indierockduo HISTER is afgelopen zaterdagavond de winnaar geworden van het Grunneger Laidjesfestival 2023. Het was de zesde editie van de muziekwedstrijd, die plaatsvond in het der Aa-Theater in Stad. Negen acts streden afgelopen zaterdag om de prijs voor het beste Grunneger laidje. Michel Weber en Merel Weijer van HISTER gingen er met de hoofdprijs vandoor. De publieksprijs ging naar Remko Rotgers. De winnaars van de avond kregen 500 euro.

De deelnemers speelden gedurende de avond twee nummers: zelfgeschreven liedjes en vertolkt in het Groningse dialect. De vakjury van de avond bestond uit Arnold Veeman (voorzitter), Fieke Gosselaar, Dion Bouwes, Nina Veldwiesch, Tineke Rouw en Rob Kauffman (organisatie Grunneger Laidjesfestival). De organisatie bood de deelnemers ondersteuning door in de aanloop naar het liedjesfestival een muziekworkshop aan te bieden, waarbij de artiesten tips en feedback kregen op hun muzikale werk en op het Gronings. Afgelopen vrijdagavond was er nog een generale repetitie.

Veel genres

Remko Rotgers wint de publieksprijs tijdens het Grunneger Laidjesfestival 2023. Foto: Fieke Gosselaar

Gedurende de avond kwamen er Groningstalige liedjes in verschillende genres voorbij, zoals blues, singer-songwriter en de catchy indierock van HISTER. De jury, met als voorzitter zanger en multi-instrumentalist Arnold Veeman, koos HISTER als winnaar van de avond.

Remko Rotgers uit Winschoten werd als tweede winnaar gekozen door de jury, en was favoriet bij het publiek. De muzikale carrière van Rotgers begon op het Ubbo Emmius College in Stadskanaal, waar hij speelde in het schoolbandje Flying Salamis. Rotgers is nog niet zo lang geleden begonnen met het schrijven van eigen nummers in de Groninger taal.

 

 

Rockduo
HISTER is Michel Weber (drums/zang) en Merel Weijer (basgitaar/zang), een muzikaal duo en privé ook een setje. Weber is bekend als drummer en speelde eerder in Groninger gitaarbands als Benjamin B., Audiotransparent en Avery Plains. Weijer speelt nog niet zo lang in de muziek, maar heeft inmiddels al wel behoorlijk de smaak te pakken. Volgende week zaterdag speelt HISTER in Simplon en presenteert de band hun eerste EP, uitgegeven door muzieklabel Excelsior.

Meer lezen over het Grunneger Laidjesfestival 2023 en de winnaars:

Merel en Michel zijn Hister. Het Grunneger rockduo won het Laidjesfestival. ‘Als Daniël Lohues dat kan met het Drents…’ – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)

Grunneger Laidjesfestival gewonnen door ‘vreemde eend’ Hister: ‘We zijn misschien een beetje gek’ – RTV Noord

Groningse indierockband winnaar Grunneger Laidjesfestival: “Hele mooie en geslaagde avond” | OOG Groningen (oogtv.nl)