K. ter Laan bij zijn geboortehuis, Historisch Archief Midden-Groningen

Met een tentoonstelling, een wandelroute en excursies wordt tijdens de K. ter Laandagen uitgebreid stilgestaan bij de 150e geboortedag van K. ter Laan op 8 juli. Kornelis Ter Laan was onderwijzer, politicus maar bovenal schrijver en samensteller van vele werken in en over het Gronings. Zijn bekendste werk is het ‘Nieuw Groninger Woordenboek’, ook wel aangeduid als ‘de ter Laan’.

Aan loop mit K. ter Laan

K. ter Laan, bron Veenkoloniaal Museum

Wie meer wil weten over K. ter Laan kan op  9, 10 en 11 juli op pad met streekkenner Otto Knottnerus. Tijdens de wandeling Aan loop mit K. ter Laan kom je langs de plekken in Slochteren die met Ter Laan te maken hebben en vertelt Otto Knottnerus allerlei wetenswaardigheden en anekdotes. Dat doet hij twee keer in het Gronings, en een keer in het Nederlands. De wandeling wordt gecombineerd met een bezoek aan de expositie ‘Ter Laan en aal zien bouken’ in het Stenenmuseum in Slochteren. Hier is vanaf 8 juli vier dagen lang de indrukwekkende verzameling van Boelo Bats te zien met veel unieke exemplaren.

Dikke Boom
Dezelfde route kan ook op eigen gelegenheid gewandeld worden. Onderweg kun je filmpjes bekijken waarin CGTC-consulent Olaf Vos vertelt over het leven van Ter Laan, en de verhalen die hij optekende. Bijvoorbeeld het verhaal van de Dikke Boom achter de Fraeylemaborg. Vanaf 8 juli is de route gratis verkrijgbaar bij het Stenenmuseum in Slochteren, restaurant De Boerderij en de Fraeylemaborg.

Wie meer wil weten over Kornelis Ter Laan kan ook terecht op deze pagina op de website van Centrum Groninger Taal & Cultuur.

Aanmelden voor de wandeling of expositie kan via www.ontdekmiddengroningen.nl/kterlaan.