Bert Hadders en de Nozems XL treedt ook op tijdens GRN.

Liefhebbers van de Groninger taal opgelet! Op zaterdag 13 november is Kielzog Hoogezand het decor voor een nieuw Groninger festival: GRN. De Dag van de Grunneger toal met heel veel meer: een streektaalfestival met een middag- en avondprogramma geheel gewijd aan het Gronings en in de breedste zin. Inclusief de uitreiking van een nieuwe prestigieuze prijs voor de meest spraakmakende Groningse kunstenmaker: de Haide Bliksem Award.

De Week van het Nedersaksisch
GRN, spreek uit als Grunnen, wordt georganiseerd door Kielzog en Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). Het festival is ook de officiële Groningse afsluiting van De Week van het Nedersaksisch. De inrichting van Het Huis voor Cultuur en Bestuur en Kielzog leent zich meer dan prima voor het beste van de Dag van de Grunneger toal. Buiten is op loopafstand voldoende gratis parkeergelegenheid voor handen. Binnen is een ruime ontvangsthal, met aan de ene kant de openbare bibliotheek en aan de andere kant het Grand Café. Wiebe Klijnstra presenteert een literaire talkshow. Er is de Boukenmaarkt, het Spraaklab van Martijn Wieling, een speurtocht in het kader van de 150ste geboortedag van K. ter Laan. Krzysztof Groen treedt op en er zijn lezingen, films, tentoonstellingen, voordrachten en nog meer optredens. Er is een literair café met pubquiz en Jan Groenbroek presenteert die dag zijn langverwachte boek over Lianne Abeln. Daaromheen wordt een feestje gebouwd met Irene Wilkens, Marieke Klooster en Bert Hadders. Ze brengen alle drie een lied van Abeln. En dit alles wordt gepresenteerd door Janneke Vos. Ook nait verkeerd!

Lees HIER het complete Dagblad van het Noorden artikel over GRN geschreven door Louis van Kelckhoven.

Haide Bliksem Award 2021
Welk theatergezelschap, schrijver, kunstenaar of liedjesschrijver gaat er dit jaar vandoor met de Haide Bliksem Award? De jury beslist welke Groninger afgelopen jaar het meest betekend heeft op cultureel gebied. De jury voor de uitreiking van de Haide Bliksem Award bestaat uit Carmen Schilstra (kunstenares), Louis van Kelckhoven (journalist DvhN), René Walhout (RTV Noord) en Bente Louwrier (jongerendirecteur Kielzog).

Lees meer over GRN en de Haide Bliksem Award op de website van Kielzog.

Binnenkort is het GRN programma compleet. Houd onze website in de gaten!