Zo komt het Kwait Nait memoryspel er ongeveer uit te zien. Foto: Voordekunst.nl

Een memoryspel om op een speelse manier kennis te maken met het Gronings. Een idee van Groninger tekstschrijver en troubadour Hans van der Lijke dat hij samen met dochter Suze uitwerkte tot Kwait Nait: een Gronings-Nederlandse memory kaartenset met speciaal ontworpen afbeeldingen en Groninger woorden als onderboksem en swieniegel.

Kwait Nait
Suze van der Lijke is in Groningen geboren, maar ze heeft het Gronings als taal nooit goed geleerd. Veel Groningers, waarvan de ouders Gronings spreken en verstaan, zullen dit herkennen. Dat is jammer vinden Hans en Suze en daarom bedacht ze samen met haar vader een memoryspel voor het Gronings met de toepasselijke naam Kwait Nait. Suze zocht de woorden en afbeeldingen uit. Hans zorgde ervoor dat de woorden er in correct Gronings opkwamen. Het prototype is klaar, alleen nu moet het spel – bestaande uit 24 afbeeldingen en met in totaal 48 kaartjes – nog geproduceerd worden.

Crowdfundactie
Om het spel te kunnen realiseren is geld nodig, zo’n 15.000 euro. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen zijn Hans en Suze een crowdfundactie begonnen via voordekunst.nl. De eerste donaties zijn al binnen. Donateurs kunnen zelf bepalen welk bedrag ze willen storten. Wanneer je Hans en Suze helpt met een bedrag van minimaal 25 euro dan krijg je het spel toegestuurd. Bekijk de verschillende opties voor donatie op de Voor de Kunst website.