Op zaterdagavond 30 maart organiseert HISTER in samenwerking met Centrum Groninger Taal & Cultuur de Komt Goud met HISTER show – Spezioale editie, in het Der Aa-Theater in Groningen. Als afsluiter van de Meertmoand Streektoalmoand heeft de show deze keer als thema de Grunneger toal. Veelzijdig streektaalzanger en muzikant Bert Hadders komt optreden. HISTER treedt op met nummers van de band Benjamin B en ze spelen eigen liedjes. De Komt Goud met HISTER show wordt een Grunneger oavend met (streektaal)muziek, een flitskwis en biezundere gasten aan toavel.

In februari dit jaar presenteerden Merel Weijer en Michel Weber van de Grunneger Indierockband HISTER de eerste editie Komt Goud met HISTER show. Een avond met muzikale tafelgasten en muziekoptredens van HISTER zelf en lokaal muziektalent. In de Meertmoand Streektoalmoand is er een speciaal programma bedacht rondom de streektaal en het Gronings. Aan tafel praat Merel met verschillende gasten en taalexperts over het Gronings, en over nieuwe streektaalprojecten.

De Dichters van Het Grensland 2024. Foto: Amélie Dufour

Het Grensland

Op festival Grasnapolsky ging Het Grensland in première, een meertalig artist-in-residence project waarbij zes dichters uit verschillende (noordelijke) wind- en taalstreken met regisseur en theatermaker Theo de Groot werkten aan een gezamenlijke performance. Met als resultaat een veelstemmig verhaal in een mix van Nedersaksische en andere talen. Het Grensland is tot stand gekomen in samenwerking met NOORDWOORD, Centrum Groninger Taal & Cultuur en verschillende Duitse culturele organisaties. Deelnemende dichters Jorine Witte, Hannan van Rooij en Richard Nobbe komen tijdens de Komt Goud met HISTER show vertellen over Het Grensland en hoe ze hun zoektocht naar meertaligheid en het Nedersaksisch hebben beleefd.

MOOC

Gronings leren van een romantische komedie: vanaf dit voorjaar kan het. Hoofdpersonen Enno en Iefke maken een roadtrip door het Groninger land en terwijl je meeleeft met dit jonge stel, leer je van alles van de Groninger taal en cultuur. De romcom is onderdeel van een online cursus Gronings, ook wel MOOC genoemd, ontwikkeld door taalwetenschapper Hedwig Sekeres van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Streektaalconsulent en scenarioschrijfster Fieke Gosselaar bedacht het romcom verhaal en schreef het script. Samen met acteur Arend Lommert (Enno) vertellen ze over de Groningstalige MOOC en hoe de romcom tot stand is gekomen.

Praktische informatie

Komt Goud met HISTER Show – Spezioale editie
Zaterdag 30 maart, 20.00u (deuren open vanaf 19.30u)
Der Aa-Theater
Tickets 10 euro

Kaarten te bestellen via Kaartverkoop Erfgoedpartners (podiumnederland.nl):

https://erfgoedpartners.podiumnederland.nl/mtTicket/performance/10232105?stlt=egp

Meer weten over het programma en over de activiteiten in de Meertmoand Streektoalmoand? Kijk op www.cgtc.nl/ en download de Meertmoand Streektoalmoand uitgaansladder:

www.cgtc.nl/meertmoand-streektoalmoand-een-hele-maand-grunnegs/

LEES OOK

Artikel in Dagblad van het Noorden: Wat hebben Indie-rock, MOOC en Bert Hadders met elkaar.