Rients Faber (Groningen, 1974) is zanger van de band Kriegel, maar daarvoor ook bekend als zanger van de voormalige band Krödde. Hij is ook dichter en ontving in 2015 de Jan Boer-poëzieprijs voor zijn gedicht Hoop. De Groningse muzikale schrijver heeft zijn schrijversrepertoire onlangs nog verder uitgebreid met Hen Engelien: een Gronings prentenboek voor kinderen, mét natuurlijk een bijbehorend swingend nummer. Een gesprek over het Gronings en zijn gevonden roots.
Door: Anna Pot
De kop gek
Rients is geboren in Stad, als kind van Friese ouders. Zijn ouders spraken Fries tegen elkaar, en met Rients en zijn broer Nederlands. Het Gronings kreeg hij in zijn directe omgeving wel een beetje mee, maar pas door zijn Groningstalige schoonouders werd hij helemaal ondergedompeld in de taal. ‘Daar in het gezin spraken ze alleen maar Gronings. Ik kreeg al gauw een Gronings woordenboekje cadeau, en daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen’. De Kop Gek is de nieuwe single van zijn band Kriegel, maar is eigenlijk helemaal niet zo nieuw. ‘De tekst heb ik al veel eerder geschreven, en kwam voort uit dat woordenboekje. Want ja, wat doe je met zo’n boekje, dan ga je natuurlijk rare en bijzondere woorden opzoeken’. Deze woorden vonden zich een weg naar een lied, dat nu dus uitkomt op single.
‘Als niet-Groningssprekende Groninger ging ik op zoek naar mijn roots, via de muziek’. Hij schreef voor de grap een liedje over deze zoektocht, in het Gronings, en zo rolde hij in de Groningse muziek.
Nuchter
‘Het Gronings is prachtig’. Het is een nuchtere taal, waarbij het vinden van de juiste woorden om je uit te kunnen drukken best een uitdaging kan zijn. ‘De Groningse woordenschat is minder uitgebreid dan die van het Nederlands of het Engels. Maar als het je dan lukt een bepaalde emotie uit te drukken is het ook echt raak. Als je de juiste snaar weet te raken, dan zit daar een bepaalde kracht in en straalt het een bepaalde warmte uit.’ Dat is wat het Gronings kenmerkt voor Rients, nuchter en warm tegelijk.
Nuig mie
Vandaar misschien ook dat hij ‘nuig mie’ noemt, als reactie op de vraag wat hij nu een bijzondere, mooie Groningse uitdrukking vindt. ‘Nuig mie in dien ainsoamheid’, word deel van mij. ‘Deze uitdrukking heeft iets heel warms en troostends.’ Pijn is beter te dragen met zijn tweeën, lijkt het te zeggen. De single Dizze Stad (die hij opnam samen met Noint?) is een mooi voorbeeld van dit gevoel. Nog steeds vindt hij het heerlijk om een rondje te lopen door Stad. ‘Mensen hebben hier geen kapsones, ze zijn nuchter.’ Het geeft hem een vertrouwd gevoel.
Hen Engelien
Met zijn prentenboek Hen Engelien dicht hij een gat in het Gronings aanbod voor jonge kinderen. Een prentenboek voor kleuters in het Gronings was er nog niet, zegt Rients. Samen met zijn band en Engelien zelf, als handpop, leest hij voor op scholen. Handpop Engelien spreekt Gronings. ‘Dat gaat heel makkelijk, ook voor mij omdat ik praat via de kip, en kinderen vinden het geweldig’. Kinderen reageren heel leuk op zo’n pop, het verhaal komt echt tot leven. Daar helpt natuurlijk ook de muziek van Kriegel bij. Het leert ze misschien onbewust ook om trots te zijn op het Gronings, op het Noorden.
Toukomst
Kinderen zijn belangrijk om het Gronings levend te houden en contact met het Gronings kan niet vroeg genoeg beginnen. ‘Maar ook de mensen van mijn generatie, 40-plus, moeten we niet vergeten. Wat ik om mij heen zie is dat mensen van mijn leeftijd (opnieuw) geïnteresseerd raken in het Gronings, en naar het Gronings op de radio en tv luisteren. Als we deze doelgroep weten vast te houden, te interesseren, straalt dat ook af op de volgende generatie. Hun kinderen krijgen het Gronings dan vanzelf een beetje mee, via de radio, via de tv. Zo houden we op dit moment al de taal levend en is het makkelijker deze over te dragen op de jeugd’.
Rients is op het moment bezig met een paar leuke projecten. Er komt zeker een vervolg op het prentenboek, en ook met zijn band Kriegel zit hij niet stil. De nieuwe single De Kop Gek is net uit, en er komt straks ook nog een duet aan.