De Widde Meuln in Ten Boer geschilderd door Ploegschilder Johan Dijkstra. Collectie: Stichting Johan Dijkstra in Groningen

Ploegschilder Johan Dijkstra schilderde een molen waarin wij de Widde Meuln in Ten Boer menen te herkennen. Weliswaar zijn de stellingschoren en de raampjes niet helemaal zoals het er nu uitziet, maar dat kan de vrijheid van de kunstenaar zijn. Er is nog een ander schilderij van Johan Dijkstra bekend waarop deze molen is afgebeeld, maar dan gezien vanaf een andere kant en met de genoemde details zoals wij ze kennen. Beide schilderijen zijn waarschijnlijk gemaakt vóór 1934, het jaar waarin de bijna fatale onttakeling van de molen begon. Dat is ook de tijd dat veel schilderijen met Groninger motieven van Dijkstra, ‘de portrettist van het Groninger landschap’, het licht zagen.

Widde Meuln
De Widde Meuln stond vanaf midden jaren dertig, na verwijdering van wieken en van de stelling en niet lang daarna ook van de kap, jarenlang als kale romp, waarin nog tot 1958 een maalbedrijf was gevestigd, aan het Damsterdiep. Tot het, na een reeks mislukte pogingen, een groep enthousiastelingen in 2007 eindelijk lukte een complete restauratie tot stand te brengen.

Meer weten over de Groninger Molens en de Molenzomer? Kijk op www.groningermolens.nl.