De extra inzendingen voor de Wiesneus kleurploaten wedstried. Foto: Fieke Gosselaar

Vanaf de maand maart, Meertmoand Streektoalmoand, konden leerlingen van basisscholen in Groningen meedoen met de Wiesneus 2024 kleurplatenwedstrijd en puzzels: de spezioale Woordzuiker en Diagrampuzzel. We ontvingen via de mail en via de post heel veel inzendingen en onlangs maakten we de winnaars bekend. Omdat we in de week van de bekendmaking en kort daarna nog heel veel goede inzendingen en bijzondere kleurplaten binnenkregen hebben we bedacht om nog een aantal winnaars te kiezen. Zij ontvangen allemaal een Grunneger verrassingspakket van CGTC.

Extra winnaars
De extra winnaars van de Woordzuiker zijn geworden Eshley en Angelica van CBS De Citer Appingedam. Ralf, leerling van CBS De Höchte in Alteveer is de extra winnaar geworden met de juiste oplossing van de Diagrampuzzel. We kregen opnieuw hele mooie en bijzondere kleurplaten in het thema ‘Gruin’ binnen. De mooiste kleurplaat vonden wij die van Minke uit groep 5, ook van CBS De Höchte in Alteveer. Filesetaaierd apmoal! De ‘schiere priezen’ komen jullie kant op!

Minke uit Alteveer maakte deze schiere Wiesneus kleurploat.

5x Wiesneus in t Grunnegs
Zo’n tachtig basisscholen in Groningen hebben in de Meertmoand Streektoalmoand de vijfde editie van het magazine Wiesneus bij Centrum Groninger Taal & Cultuur aangevraagd. Leerkrachten en leerlingen konden de Wiesneus in de klas gebruiken, om zo kennis te maken met het Gronings. Het thema van de 5e Wiesneus is ‘Gruin’ en in het blad staan mooie verhalen, gedichten, liedjes en nog veel meer – en dit allemaal in het Gronings geschreven. Met de puzzels en kleurplaatwedstrijd waren schiere priezen te winnen.

Aanmelden voor de Wiesneus 2025
Met de Wiesneus kunnen scholen en leerlingen spelenderwijs kennis maken met de streektaal, en het Gronings een beetje leren lezen, spreken en zingen. Basisscholen en leerkrachten die de Wiesneus aanvragen voor hun leerlingen ontvangen naast de gratis Wiesneus-exemplaren ook een extra digitale lesbrief met onder andere audiovisuele opnamen van de verhalen en liedjes, zodat de leerlingen ook kunnen horen hoe het Gronings klinkt. Wil je als school of leerkracht volgend jaar ook de gratis Wiesneus ontvangen voor in de klas? Meld je dan nu alvast aan via deze LINK.

Lees ook: cgtc.nl/winnaars-puzzels-en-kleurplaatwedstrijd-wiesneus-2024-bekend/