De Wiesneus 2024 'kleurploaten' die we ontvingen waren vrolijk en origineel. Foto: Patricia Ottay

Zo’n tachtig basisscholen in Groningen hebben in de Meertmoand Streektoalmoand de vijfde editie van het magazine Wiesneus bij Centrum Groninger Taal & Cultuur aangevraagd. Leerkrachten en leerlingen konden de Wiesneus in de klas gebruiken, om zo kennis te maken met het Gronings. Het thema van de 5e Wiesneus is ‘Gruin’ en in het blad staan mooie verhalen, gedichten, liedjes en nog veel meer – en dit allemaal in het Gronings geschreven. Met de puzzels en kleurplaatwedstrijd waren schiere priezen te winnen. Via de post ontving CGTC weer hele mooie en bijzondere kleurplaten en uit alle inzendingen en ingestuurde oplossingen van de puzzels hebben we vijf winnaars gekozen.

Prieswinnoars
Uit de Woordzuiker kwam de volgende oplossing: ‘Vernuver joe mit de Wiesneus’. Levi van basisschool Het Fundament in Lutjegast had de puzzel goed opgelost. Wie als uitkomst ‘Ekkelboum’ uit de Diagrampuzzel kreeg had het goed! Sommigen stuurden ook de vertaling naar het Nederlands mee: Eik. En dat klopt ook! We hebben voor de Diagrampuzzel ook een winnaar getrokken en dit is niet één winnaar geworden, maar een hele klas: groep 5b van IKC Borgman Ebbinge in Groningen!

Van de ingezonden kleurploaten hebben we dit jaar ook weer enorm genoten. In Groningen hebben we een hoop teken- en kleurtalent! Het was lastig, maar we hebben in de leeftijdscategorieën Groep 1 – 4 en Groep 5 – 8 twee winnaars gekozen: Christine uit groep 3 van de Inspecteur Amerikaschool in Noordbroek en Ilse uit groep 6 van SWS Noorderlicht in Rasquert.

Winnoars: filesetaaierd apmoal! De prijzen komen binnenkort jullie kant op!

Winnaar kleurplaat groep 1 – 4: Christina uit Noordbroek
Winnaar kleurplaat groep 5 – 8: Ilse uit Rasquert

Alle deelnemers willen we bedanken voor het meedoen en doe volgend jaar vooral weer mee met de puzzels en kleurplatenwedstrijd!

Aanmelden voor de Wiesneus 2025
Met de Wiesneus kunnen scholen en leerlingen spelenderwijs kennis maken met de streektaal, en het Gronings een beetje leren lezen, spreken en zingen. Basisscholen en leerkrachten die de Wiesneus aanvragen voor hun leerlingen ontvangen naast de gratis Wiesneus-exemplaren ook een extra digitale lesbrief met onder andere audiovisuele opnamen van de verhalen en liedjes, zodat de leerlingen ook kunnen horen hoe het Gronings klinkt. Wil je als school of leerkracht volgend jaar ook de gratis Wiesneus ontvangen voor in de klas? Meld je dan nu alvast aan via deze LINK.

Heb je als school de Wiesneus 2024 niet aangevraagd voor de klas? Via deze LINK is het magazine in het Gronings digitaal te bekijken.