Foto: Jan Glas

Op vrijdag 2 juni is de opening van de Grunneger Toalroute in de Wildervanksterdallen. De streektaalroute is gewijd aan het werk van schrijver dr. Jan J. Boer. Het is niet de eerste wandel- en fietsroute met de streektaal als thema. In Baflo/Rasquert en Middelstum bestaat al een zgn. ‘Toalroute’: een wandel- of fietspad door het Groninger landschap waarbij er onderweg elementen van de Groningse taal en cultuur voorbij komen.

Zevenbruggetjespad
Familie van Jan J. Boer heeft het initiatief genomen om de Grunneger Toalroute te ontwikkelen in de Wildervanksterdallen, om zo het werk van Jan J. Boer levend te houden. Langs het Zevenbruggetjespad, bij fanatieke fietsers en wandelaars welbekend, zijn tien cortenstaalpanelen geplaatst met door Jan J. Boer geschreven gedichten, liedjes en verhalen. De liedjes worden gezongen door Lianne Abeln en Jeanine Collet; de gedichten en verhalen zijn ingesproken door Henk Scholte – streektaalconsulent van CGTC -, Janet Hoekzema en Jan J. Boer zelf. De Toalroute van Jan J. Boer in de Wildervanksterdallen is twee keer anderhalve kilometer (heen en terug). Wandelaars en fietsers kunnen starten vanuit Stadskanaal (Unikenstraat) én vanuit de Wildervanksterdallen.

Huisarts
Jan J. Boer (1927, Wildervanksterdallen – 2011) was schrijver en dichter. Hij studeerde medicijnen in Groningen. Boer was vijftien jaar lang huisarts te Onstwedde, later geneesheer-directeur aan het Refaja-Ziekenhuis te Stadskanaal en verpleegtehuis Open Haven in Veendam.

In de vroege jaren zeventig begon Jan J. Boer lyriek te schrijven in het Veenkoloniaal Gronings, later ook korte verhalen, vaak fictieve, anekdotische schetsen uit de dokterspraktijk. Met het voorlezen van deze verhalen had hij zeer veel succes. Zijn eerste gedichtenbundel Liesterbes en Laiwerik verscheen in 1974 onder de naam Jan Boer, waardoor enige verwarring ontstond met de andere Groninger dichter Jan Boer. Latere publicaties verschenen derhalve onder de naam Jan J. Boer. De eerste verhalenbundel As ‘ter knipt verscheen in 1975. In totaal verschenen er meer dan twintig titels.

In 1988 werden de honderd mooiste dokstersverhalen gebundeld in t Oavend ropt de koekoek weer. In Geschiedenis van de Groninger Literatuur zegt P. J. van Leeuwen over het werk van Boer: ‘Het is niet eenvoudig het werk van Boer op één noemer te brengen, tenzij dan dat wij het door en door Gronings kunnen noemen. Het vertoont een bonte mengeling van diepe, religieuze ernst, grote gevoeligheid, hier en daar neigend naar het sentimentele, warme liefde voor het veenkoloniale land, de natuur en het boerenleven, nuchter realisme, speelse en sprankelende humor, soms leutig, soms rauw, soms kolderiek.

K. ter Laanprijs
Jan J. Boer werd vooral bekend van zijn gedichten en verhalen in de Groningse taal. De schrijver trad regelmatig op in theaters en dorpshuizen en hij verwierf zo populariteit bij een breed publiek. Ook als bestuurder leverde hij een grote bijdrage aan de belangstelling voor de Groninger taal. In 1994 ontving Jan J. Boer de K. ter Laanprijs voor zijn werk van de stichting t Grunneger Bouk.

Lees HIER de biografie van Jan J. Boer.

Het Jan J. Boer Grunneger Toalroute-project werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Grunneger Toal, Provincie Groningen en Gemeente Veendam. De officiële opening op vrijdagmiddag 2 juni wordt gedaan door Jan Groenbroek van Stichting Grunneger Toal. Dan gaat ook de nieuwe website www.janjboer.nl online met onder meer de 400 ‘Verhoalen uut ’t doktershuus’.