Op 23 september troffen Plattduitse en Nedersaksische schrijvers elkaar in het Duitse Mitling-Mark – net aan de oostkant van de Eems tussen Leer en Papenburg. Schrijvers kwamen uit streken van Groningen, Twente en Oost-Friesland. De Plattduitse schrijvers uit Oost-Friesland kwamen van Norden, Emden, Rheiderland en Westoverledingen waar het kleine dorpje Mitling-Mark ligt. Op een kaart konden deelnemers laten zien waar ze waren opgegroeid en waar hun (eerste) streektaalkennis zich ontwikkeld had.

Het was een mooie dag met inleidingen van Carl-Heinz Dirks en Willem Tjebbe Oostenbrink over de geschiedenis en ontwikkeling van het Plattduits als taal van de Hanze, de invloed van de Lutherbijbel en historische banden tussen Groningen, Nederland en Oost-Friesland. Er waren mooie voordrachten en gesprekken over verbindingen en overeenkomsten tussen de verschillende taalvarianten.

Buiten scheen de herfstzon mild, maar gesprekken vonden plaats in een warmere sfeer. Gedichten en korte verhalen zijn uitgewisseld en besproken. Teksten zullen komende maanden omgezet worden van Plattduits naar een Nedersaksische variant en omgekeerd. Er zijn plannen om deze teksten in een boek te publiceren.

De dag is mede tot stand gekomen met financiële ondersteuning van de EDR-Interreg programma.

Deelnemers op foto:
Birgit Rutenberg, Elise Andresen-Bunjes, Carl-Heinz Dirks, Hans Hermann Briese, Wilko Lücht, Willem Tjebbe Oostenbrink, Ingeborg Nienhuis, Nane van de Molen, Are Meijer, Martin Ter Denge, Gerrit Klaassen.