Begin maart lag de tweede editie van de Wiesneus – het kindertijdschrift voor het Nedersaksisch – op de schooldeurmatten van zo’n 50 basisscholen in stad en provincie Groningen. Vergees (gratis). De Wiesneus wordt uitgegeven in Groningen, Drenthe, Overijssel en de Achterhoek. Deze provincies vallen allemaal onder het Nedersaksische taalgebied en voor scholen in elke provincie is er een Wiesneus editie gemaakt in de eigen streektaal. Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) heeft de Wiesneus cadeau gegeven aan alle midden- en bovenbouwgroepen van basisscholen. Scholen en leerkrachten konden zich in december aanmelden voor het magazine. De Wiesneus wordt mogelijk gemaakt door een financiële ondersteuning van de provincie Groningen.

Nedersaksisch
Het Nedersaksisch, waar het Gronings (Grunnegs) als streektaal onderdeel van is, werd in oktober 2018 door de overheid officieel erkend als onderdeel van het Nederlands. Het Nedersaksisch is nu een erkende regionale taal, die van Groningen tot de Achterhoek en van Urk tot in Duitsland gesproken wordt. Om het Nedersaksisch en het Gronings onder de aandacht te brengen bij jonge Groningers hebben we vorig jaar samen met het Drentse Huus van de Taol een speciaal Gronings magazine gemaakt: Wiesneus. De eerste editie was een succes, veel scholen in het hele Nedersaksische gebied hebben het magazine gebruikt in de klas.

Thema Vrijheid, Vrijhaid
De Wiesneus 2020 staat vol met verhalen, gedichten, liedjes en spelletjes en is bedoeld voor basisschoolleerlingen in de middenbouw en bovenbouw. Het thema van de tweede editie is Vrijhaid, vrijheid dus. Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding in Nederland. De verhalen, gedichten en liedjes in de Wiesneus hebben allemaal iets met ‘vrijheid’ en ‘vrij zijn’ te maken. Vrij zijn kan met oorlog te maken hebben, maar ook met heel veel andere dingen. Het spreken van je moedertaal bijvoorbeeld is vrijheid. Net als fietsen met je haren in de wind naar huis, drinken en eten wat je lekker vindt of lekker buiten spelen met vrienden en vriendinnen.
Je wordt blij van vrij zijn!

Corona
En toen was er in maart ineens het coronavirus, waardoor we allemaal thuis moesten bllijven en ook konden alle kinderen nu even niet meer naar school. De basisscholen zijn voorlopig dicht zijn en kinderen krijgen thuis onderwijs en schoolopdrachten aangeboden. Het is een moeilijke tijd voor iedereen, maar wat geweldig dat scholen en ouders de schouders er onder zetten en er alles aan doen om kinderen te helpen. Zodat zij ook vanuit huis met schoolwerk bezig kunnen. Als extraatje voor alle leerkrachten en kinderen in Groningen biedt CGTC de Wiesneus nu ook digitaal aan, zodat zij ook vanuit de huiskamer de Wiesneus kunnen lezen en zo kennis kunnen maken met het Gronings. In de Wiesneus staan leuke spelletjes, zoals bijvoorbeeld een woordzoeker met Groninger woorden: de Woordzuiker. En er zijn schiere priezen mee te winnen!

Download de Wiesneus!
Wil je de Wiesneus graag digitaal in huis hebben? Het tijdschrift is hier te downloaden:
Wiesneus 2020

Vernuver joe der mor mit!

Gezondhaid en groutnis,

Team Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC)