Veel aandacht voor Kornelis ter Laan (1871-1963) in deze uitgave van Erfgoednieuws en dat is niet zo verwonderlijk. Dit jaar herdenken veel Groningers, zowel in de provincie als ‘in den vreemde, namelijk Ter Laans 150 jarige geboortedag. In het openingsartikel bespreekt de coördinator van het KinderBoekenHuis in Winsum de wereld van het kinderboek rond 1900. Welke kinderboeken werden er gelezen in de tijd dat Ter Laan schoolmeester was?

De Universiteitsbibliotheek herbergt een schat aan informatie, bijvoorbeeld over Kornelis ter Laan, die ondermeer het Nieuw Groninger Woordenboek samenstelde en de auteur was van vele andere werken over en in het Gronings. Hedwig Sekeres, communicatiemedewerker voor het CGTC-project WoordWaark, schreef een artikel over het bijzondere archiefmateriaal van K. ter Laan bij de RUG en Universiteitsbibliotheek. Vrijwilliger Harry Schilthuis duikt in de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek om de materialen uit te pluizen die daar door voormalig hoogleraar Groninger
taal en cultuur Siemon Reker heen zijn gebracht.

Lees meer over K. ter Laan in de nieuwe Erfgoednieuws (nummer 8, augustus 2021). Ook is er aandacht voor meer erfgoed- en expositienieuws in Groningen met onder meer een artikel over het Nijkerkje in Oosteinde, bij Roodeschool.