'Pazzipant' Ina de Raad vertelt tijdens een vertelavond. Foto: Ina de Raad

Op dinsdag 14 maart is er een vertelavond van de Slochter vertelgroep de Pazzipanten in het MFC De Houtstek, bij het haventje in Slochteren. Tijdens deze vertelavond treden zes verhalenvertellers op, waarvan drie vertellers voor het eerst het podium zullen betreden. De nieuwe vertellers hebben onlangs een korte cursus verhalen vertellen gevolgd bij de ervaren vertellers van de Pazzipanten. Eén van die ervaren verhalenvertellers is Ina de Raad, die vanaf het prille begin betrokken was bij de vertelclub uit Slochteren.

Ina de Raad

Eind 2000 komt de gemeente Slochteren met een nieuw initiatief en biedt haar inwoners een vertelcursus aan via een advertentie in een plaatselijke krant. De cursus bestaat uit acht lessen met een afsluitende vertelmiddag in de bibliotheek van Slochteren. In januari 2001 start de eerste vertelcursus met 7 vrouwen en 1 man, en deze mensen gaan door als vertelclub ‘de Pazzipanten’.

Ina de Raad: “Eenmaal per maand kwamen de vertellers samen en werd elkaar een verhaal verteld. Locaties in de loop der jaren waren een kantoor van de gemeente in Slochteren en later thuis bij deelnemers in Overschild, Woudbloem en Schildwolde. Tegenwoordig zijn de maandelijkse bijeenkomsten afwisselend bij de leden thuis.”

 

Nederlands en Gronings
De verhalen worden in het Nederlands en in het Gronings verteld. “Steeds meer vertellers gaan over in het Gronings. Omdat hen dat beter ligt, maar ook omdat een verhaal in het Gronings prachtig klinkt. Als groep hebben we naderhand nog een aantal vertelcursussen en workshops gevolgd om ons te verdiepen en bekwamen in de specifieke rol van verhalenverteller.” aldus Ina de Raad.

Actieve vertelclub
Sinds jaar en dag doen de Pazzipanten met een aantal verhalenvertellers mee aan het Slochter Vertelcafé, twee keren per jaar georganiseerd door de culturele commissie van de voorheen gemeente Slochteren (nu Midden-Groningen). Het vertelcafé rouleert tussen alle dorpen van deze gemeente. De Pazzipanten treden actief op en er zijn optredens geweest tijdens huiskamervertelfestivals en vertelcafés in Kantens en Assen, bij verschillende edities van de Dag van de Grunneger Toal en de Monumentendagen in de regio. Ina de Raad: “We vertellen regelmatig verhalen in het Gronings op basisscholen. En we treden bijvoorbeeld op bij historische verenigingen, ouderensozen, Stichting Zonnebloem en tijdens avonden van vrouwenverenigingen. In de afgelopen jaren hebben we als de Pazzipanten een aantal optredens verzorgd in een tuin in Woudbloem, een boerenschuur in Schildwolde en in het MFC de Houtstek in Slochteren.”

Vertelcursus
Vertellers die zich aansluiten bij de Pazzipanten krijgen een vertelcursus aangeboden. Ina de Raad legt uit: “In 2020 hebben twee leden van de vertelgroep met succes een vertelcursus gegeven wat 3 nieuwe vertellers opleverde, waardoor ons ledental momenteel op 9 vertellers staat, waaronder 3 mannen en 6 vrouwen. In de afgelopen maanden hebben we een tweede cursus aangeboden waarvan de afronding plaats vindt op dinsdag 14 maart aanstaande in het MFC ‘de Houtstek’ te Slochteren. Drie cursisten brengen een verhaal samen met een aantal vertellers van de club. De verhalen worden voornamelijk in de Groninger taal verteld.”

We blijven uiteraard amateurs, maar wel mensen met plezier in het verhalen vertellen aan ons publiek en door wie het dialect machtig is in het Gronings. Meer weten? Neem contact op met de telefoonnummers 06-15634596 of 06-51832055.

Praktische informatie:

Vertelavond De Pazzipanten

Aanvang: 19.30 uur, zaal open 19.00 uur.

Locatie: MFC De Houtsstek, Hoofdweg 9A Slochteren.

Er is ruime parkeergelegenheid bij MFC De Houtstek en de locatie is makkelijk bereikbaar met ov (bushalte lijn 178 voor de deur).

Entree: € 5 inclusief koffie of thee met koek (contant betalen). Bij de bar kunnen bezoekers pinnen.