Wia Buze (2 januari 1970) is geboren en getogen in Termunterzijl. Vanaf haar jeugd is Wia al actief in de muziek en de eerste keer dat zij in het openbaar zingt is op de MAVO in Woldendorp, samen met de North Star Showband. Als zangeres doet mee aan vele talentenjachten en ook doet ze in 1985 op 15 jarige leeftijd mee aan de voorronde van de Soundmix Show van Hennie Huisman. In 1987 doet Wia de opleiding aan de Academie voor Lichte Muziek van de Stichting Conamus in Hilversum, waarvan John de Mol Sr. de oprichter is. In 1989 behaalt zij als eerste in Nederland het diploma AVLM. Klasgenoten zijn Karin en Laura Vlasblom (bekend van de meidengroep (Frizzle Sizzle), Justine Pelmelay en Tony Neef. Docenten van Wia zijn onder meer Margriet Eshuys en John de Mol Sr.
In 1989 doet Wia mee aan de finale van de TROS talentenjacht Parade der Besten. Over heel Nederland wint Wia Buze meer dan 200 talentenjachten. Onder de naam May B. nam ze in 1988 de single He’s living on the floor op. Vanaf 1989 zingt de zangeres vooral in het Gronings, waarmee ze veel succes heeft. Door het winnen van de Jordaantrofee in 1991 en het Nationaal Songfestival in 1995 krijgt Wia ook landelijke bekendheid.Een aantal hoogtepunten in haar carrière op een rij:
- In 2005 ontvangt ze de K. ter Laanprijs 2004 voor haar bijdrage aan de Groninger cultuur. Wia Buze treedt regelmatig op met collega-artiesten.
- Wia Buze krijgt een eigen postzegel, uitgebracht door Streekpost ’t Hogeland. Hiervan worden meer dan 150.000 exemplaren verkocht.
- In totaal heeft Wia Buze zeven cd’s uitgebracht, waarvan één cd in het Nederlands. Van haar eerste Groningstalige cd Ik kom van Ziel met de nummers Lydia en Ik kom van Ziel, een lied die ze ook zingt voor Willem-Alexander bij diens bezoek aan Termunterzijl in 2000, worden zo’n 20.000 exemplaren verkocht.
- Van haar cd Makkelk zat wordt het lied De Roos, een vertaling van The Rose van Bette Midler, een hit. Op het album Ik bin ik, dat in 2004 verscheen, staat ook eigen werk.
- Op 15 oktober 2005 krijgt Wia de K. ter Laan Prijs 2004 uit handen van Hans Gerritsen, gedeputeerde van cultuur van de provincie Groningen. Deze prijs wordt toegekend door de Stichting ’t Grunneger Bouk aan personen of instellingen die zich inzetten voor behoud en verspreiden van Groningens cultuur-historisch erfgoed.
- Wia treed in de loop der jaren op met diverse grote orkesten en zong met vele artiesten een duet.
- Wia zingt het openingslied bij de Special Olympics European Games in 2000. Het nummers is gecomponeerd door Bolland & Bolland.
- In 2002 brengt ze een Italiaans getint lied ten gehore bij de opening van de Giro d’Italia in Groningen.
- In 2004 wordt het nummer ‘Kom mor op ast duurst’ uitgebracht door Stichting Nij. Met dit nummer bewijst Wia dat ze vernieuwing niet uit de weg gaat.
Wia treedt op tijdens verschillende theaterevenementen en voor uitverkochte zalen. Hoogtepunten zijn het Gala van de Roos in de Evenementenhal te Groningen in 1998, de theaterproducties Songs, Liedjes en Laidjes in Stadskanaal, Delfzijl, Groningen en Winschoten (2001) en het jaarlijkse theaterconcert Wia in Concert in Het Kielzog te Hoogezand (sinds 1996). Verder doet ze van 1997 tot 1999 mee aan alle edities van Ofslag Noord.