De winnaars één, twee en drie van het Grode Grunneger Dictee 2019 Wippy Kempenaar-Wildevuur, Teun Juk en Aaldrik Hovius (rechts). Foto: Pjotr Wiese.

Het tweede Grode Grunneger Dictee dat gisteren gehouden werd in het Dorpshuis in Ten Boer was wederom een succes. Zo’n vijfentwintig officiële deelnemers gingen de uitdaging aan. Ook deden er mensen mee die zich niet officieel hadden ingeschreven voor het dictee. Met Grunneger woorden als mantjenaaierd, raggeltjesbrulof en gust bleek het dit keer wel een slim stoer dictee, maar de winnares van de avond  Wippy Kempenaar-Wildevuur had maar slechts 10 fouten.

Tweede winnaar was Teun Juk met 15 fouten en Aaldrik Hovius werd derde met 17 fouten. Taalkundigen Gronings Fré Schreiber en Coby Vermeeren-Thedinga, docente Groninger taal bij Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) waren de samenstellers van het dictee dat ging over Frisia non cantat: Noorderlingen die niet zouden kunnen zingen. Het thema was dit keer Grunneger meziek en toneelactrice en Dag van de Grunneger toal voorzitter Riemke Bakker las het dictee voor. Riemke Bakker: ‘Meedoen aan een dictee drukt je weer met de neus op de spelling. Die is eigenlijk niet zo moeilijk, maar je moet toch even de regels goed op een rij hebben. Het is leerzaam, uitdagend en vooral heel gezellig om een klas vol lotgenoten op deze jaarlijkse avond, gelardeerd met Grunneger muziek en verhalen, aan het schrijven te zetten.’

In de pauzetijd hield CGTC consulent Henk Scholte een korte beschouwing over vijf eeuwen Groningse muziek met aansluitend een optreden van streektaalzanger Krzysztof Groen. Het jaarlijkse Grode Grunneger Dictee, opvolger van het Hogelandster Dictee, werd georganiseerd door Centrum Groninger Taal & Cultuur en de Grunneger toalgroep (oud-cursisten van de Groninger taalcursussen van CGTC) onder leiding van Ankie Bours.

Voor wie het dictee nog eens rustig wil nalezen hebben wij de acht dicteezinnen nog even op een rijtje gezet: Grode Grunneger Dictee 2019.

Voor een fotoverslag van de avond kijk op de website van fotograaf Pjotr Wiese.