Bemanningsleden van de onderzeebootjager Hr. Ms. Groningen poseren in 1957 met dozen Groninger koek, van Klinkhamer, en tabak van Niemeyer. Foto: Beeldbank Groningen.

Al sinds de zeventiende eeuw is er een marineschip in de vaart met de naam Groningen (of varianten daarop die tot dezelfde traditie worden gerekend, zoals Omlandia en Stad en Lande). Vlaggenschip Groningen was een groot linieschip met een bijna driehonderdkoppige bemanning en zeventig kanonnen. De meeste ‘Groningens’ voeren onder het gezag van de Admiraliteit van Friesland, waar Groningen destijds deel van uitmaakte. In 1981 werd de onderzeebootjager Hr. Ms. (Harer Majesteits) Groningen uit de vaart genomen, die sinds 1956 in gebruik gesteld was.

Kerstboom in de mast
Tussen de bemanning en de provincie Groningen bestonden altijd warme betrekking. Zo zorgde de VVV als vaste traditie jaarlijks voor een zending Groninger koek en tabak van Niemeyer richting Den Helder. Ook werd door de provincie jaarlijks in december een kerstboom aan het marineschip geschonken. Het hijsen van een kerstboom in de voormast was traditie bij de Groninger handelsvloot die op Scandinaviƫ en de Oostzee voer. De boom kondigde de laatste thuisreis voor de winter aan, en overwinteraars konden aan de kapitein pakjes en brieven meegeven om in Nederland te bezorgen of op de post te doen. Het gebruik werd in 1958 onderdeel van de tradities van de Koninklijke Marine; sindsdien krijgt ieder schip dat een band heeft met Groningen een kerstboom van de provincie.

Lees het complete verhaal op www.levenderfgoedgroningen.nl