Reizend Erfgoed in Ten Boer

Het heeft een aantal jaren geduurd maar dit jaar kan Erfgoedpartners, dit keer in samenwerking met CGTC (wetenschap), weer een Erfgoed aan tafel organiseren. De opzet van deze bijeenkomst is eenvoudig: een lezing over een actueel onderwerp in de erfgoedsector, gelegenheid om vragen te stellen en aansluitend een maaltijd. Het onderwerp is deze keer Groningse taal en erfgoed in de ouderenzorg. Sprekers zijn Ellen Havinga (afgestudeerd aan de Hanzehogeschool) en prof. dr. Jenny van Doorn (RuG).

Ellen Havinga: Reizend Erfgoed
Ellen deed voor de Master Healthy Ageing Professional aan de Hanzehogeschool onderzoek naar de betekenis van cultureel erfgoed voor de Positieve Gezondheid vanuit het perspectief van ouderen in langdurige zorg. De ouderen namen deel aan Reizend Erfgoed: een erfgoedactiviteit van Erfgoedpartners waarbij verhalen van vroeger en erfgoedobjecten centraal staan. Ellen bespreekt haar bevindingen over het project Reizend Erfgoed dat als doel heeft de toegankelijkheid van erfgoed te vergroten en de betekenis van het verleden in te zetten om de Positieve Gezondheid van ouderen te versterken.

Jenny van Doorn: Moi of hoi? Wieske, de robot die Gronings spreekt
Met een steeds ouder wordende bevolking en alarmerend weinig zorgpersoneel is de stijgende vraag naar gezondheidszorg mogelijk een van de meest urgente problemen van onze tijd. Sociale robots kunnen deze personeelstekorten helpen oplossen, maar veel ouderen zijn terughoudend tegenover technologische oplossingen ter ondersteuning van hun dagelijks leven. Jenny gaat in haar lezing in op de vraag of de ervaring die mensen met technologie hebben verbetert als de spraaktechnologie gebruik maakt van hun regionale taal, zoals het Gronings? Wordt robot Wieske eerder geaccepteerd en vertrouwen mensen haar meer als ze Gronings spreekt?

Praktische informatie
Sprekers: Ellen Havinga en Jenny van Doorn
Datum: 17 maart 2023
Tijd: 16:00 – 19:00 uur
Locatie: Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen
Toegang: lezingen: gratis, maaltijd:
€ 15,- p.p.

Aanmelden voor lezingen en/of maaltijd met opgave van dieetwensen (vegan, vegetarisch, allergieën) via info@erfgoedpartners.nl.