In Nederland is Nederlands de standaardtaal, maar het is niet iedereens moedertaal. Maar liefst 2,5 miljoen kinderen groeien op in een meertalige omgeving. Misschien spreken ze thuis wel Gronings, of Syrisch, of Frans én Engels. Wat is dan ‘eigen’ of ‘vreemd’, als je met meer talen bent opgegroeid? Wat zijn de sociaal-maatschappelijke en politieke gevolgen om in meerdere talen te denken, spreken en schrijven? Hoe zit het met streektalen, zoals het Nedersaksisch, waar het Gronings onder valt?
Meertaligheid
Tijdens dit Kenniscafé gaat Alex van den Berg in gesprek met Groninger onderzoekers over meertaligheid. Hoogleraar Engelse Taalkunde en Engels als Tweede Taal Merel Keijzer doet onderzoek naar het effect van meertaligheid op het brein. Kunstenaar Ahilan Ratnamohan onderzoekt in zijn project Pidgin X de sociaal-culturele en emotionele eigenschappen van een taal en maakte voor o.a. de stad Groningen een eigen pidgintaal. Streektaalconsulent Olaf Vos doet er alles aan om het Gronings te laten overleven door streektaalonderwijs. Lector Fries en Meertaligheid Joana Da Silveira Duarte doet o.a. onderzoek naar de rol van meertaligheid in het onderwijs. Daarnaast geeft Josien Bakker een muzikaal optreden in het Gronings.
In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema’s. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen. Deze editie is in samenwerking met Centrum Groninger Taal & Cultuur.
Tickets: Studium Generale Groningen
Illustratie: Yvette Compaijen
Dit is een verplaats programma van 2 december 2021. Had je destijds een kaartje voor dit programma? Dan ontvang je hierover een bericht.