Spulregels, menaaier, pervìnzie, wotterwegen: zelfs voor niet-Groningers zijn de Groningse spelregels van GRUNN nog wel te ontleden. Maar wat is een ‘vaailen’? Of ‘stoef bie’? En hoe zeg je eigenlijk ‘ontginnen’ in het Gronings? In november werd het spel GRUNN in de winkels en musea van de provincie Groningen gelanceerd. Al snel was het spel uitverkocht. Maar de aanvragen bleven komen, dus een herdruk kon niet uitblijven.
Ter gelegenheid van deze herdruk heeft rapper en zanger Olaf Vos, voormalig streektaalconsulent van het Centrum Groninger Taal & Cultuur, de spelregels vertaald naar het Gronings. Bij elk exemplaar van GRUNN krijg je vanaf nu GRATIS een exemplaar van de ‘Grunneger spulregels’. GRUNN is voor € 35,- te koop bij 31 musea en verschillende spellen- en boekwinkels.
Idee en realisatie
GRUNN is een origineel educatief instrument om de kennis over geschiedenis en landschap van Groningen te vergroten. Het spel is een idee van Heidi Renkema, het spelontwerp is van Robert Brouwer en Arjan van Houwelingen, en de vormgeving is van Emma Wilson. Dit project maakt deel uit van Toukomst, een programma van Nationaal Programma Groningen.
Basisspel
Aan de hand van tegels bouw je je eigen provincie. Je ontgint verschillende landschapssoorten, zoals veen en kwelders. Je werpt wierden op, bouwt kerken en boerderijen, maakt polders en legt waterwegen en dorpen aan. De speler die de meeste punten verzamelt, wint.
Scenariokaarten
Het basisspel is al erg leuk, maar door een scenariokaart in te zetten kun je het spel veranderen. Via een scenariokaart mag je bijvoorbeeld met elkaar handelen, of de vorm van de provincie aanpassen, of je ontvangt bonussen voor slotgrachten om borgen. Meerdere scenariokaarten kunnen worden gecombineerd in het spel. De extra scenariokaarten zijn gratis te verzamelen bij 31 musea in de provincie. Elk museum heeft een eigen scenariokaart die te maken heeft met dat museum. Om alle uitbreidingsscenario’s compleet te krijgen, moet je dus de hele provincie bezoeken.
Engelstalige handleiding
Het spel is zeer geschikt voor internationals, er is een Engelstalige handleiding: https://arjanvanhouwelingen.files.wordpress.com/2022/08/grunn-english-game-rules.pdf