Foto: Reyer Boxem

Het CGTC bracht tijdens Dichters van de Prinsentuin afgelopen zaterdagmiddag 8 juli met Grunnegers in t Gruin, een speciaal literair programma waarin het Gronings als streek-, spreek- en schrijftaal centraal staat. Is er een groot verschil tussen het schrijven in het Nederlands en het Gronings? Wat is de meerwaarde van een streektaal en waar liggen juist de moeilijkheden? Op de prachtige locatie Pergola in de Hortus Botanicus in Haren presenteerde het CGTC in een intieme setting een bijzonder programma waarin streektaalpoëzie en de streektaalmuziek centraal staan.

Warme zomerdag
Een middag met schrijvers voor wie het Gronings hun moedertaal is en schrijvers voor wie het een eerste keer is om te schrijven in het Gronings of dit te mengen met het Nederlands. Er waren optredens van dichters Jan Glas, Marga Kool, Willemijn van de Walle, Rieks Holtkamp en Richard Nobbe. Zangeres Marlene Bakker sloot het programma af met een bijzonder mooi en passend muziekoptreden. Fieke Gosselaar, streektaalconsulent van CGTC, presenteerde het programma schreef een kort verslag over Grunnegers in t Gruin:

Tijdens het festival Dichters van de Prinsentuin van NOORDWOORD in de Hortus Botanicus in Haren organiseerde het Centrum Groninger Taal & Cultuur dit jaar wederom het programmaonderdeel ‘Grunnegers in t Gruin’. Dit keer was de locatie het idyllische Pergola, een natuurlijk podium omgeven door groen en water. Er waren performances van poëziehelden als Jan Glas, die naast Grunneger gedichten en een bekende klassieker als De mooie bakker ook nieuw Nederlandstalig werk liet horen. En Marga Kool, die naast haar Drentse gedichten over het belang van de streektaal sprak. Ook traden er nieuwe talenten op. Richard Nobbe droeg voor het eerst voor uit Groningstalig werk en verraste het publiek. Willemijn van de Walle gaf een sneakpreview van het project Grensland (Noordwoord en Grasnapolsky) waarbij jonge schrijvers uit Groningen en Duitsland samen een voorstelling maken en daarbij gebruik maken van de streektaal.

Rieks Holtkamp las in alle rust zijn Eerdbevensblues en andere sterke gedichten voor aan het publiek. Het CGTC had voor het festival zijn gedicht Fledder en appelsienen op een ansichtkaart laten drukken en deze kaart lag gratis voor iedereen om mee te pakken. Daarnaast liet ik (Fieke) de prachtige en veelzeggende gedichten van de Groningse schrijver Sien Jensema (1896-1994) horen. Aan de overkant van het water luisterde het publiek aandachtig en sommigen bleven de hele middag zitten. Het was een warme zomermiddag. Zangeres Marlene Bakker sloot dit mooi af en ze kondigde haar nieuwe album Oaventuren aan, die op 8 september 2023 zal verschijnen! FG

Reyer Boxem fotografeerde Dichters van de Prinsentuin en maakte voor CGTC een mooie fotoserie tijdens Grunnegers in t Gruin.