Foto: Provincie Groningen

Vandaag hebben de gemeenten Urk, Bunschoten en de provincie Flevoland zich aangesloten bij het Convenant Inzake de Nederlandse Erkenning van de Regionale Nedersaksische Taal. Met deze ondertekening laten ze zien dat de regionale taal een verrijking is voor het Nederlands cultureel erfgoed.

Het Nedersaksisch kent vele lokale dialecten. Het Gronings is hier onderdeel van, maar ook de Urker Taal en het Bunschoten-Spakenburgs dialect.

Behoud van streektalen
De provincie Groningen is sinds de start in 2018 aangesloten bij het ‘convenant Nedersaksisch’. Het voorzitterschap wisselen de partijen af. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken mag vanaf vandaag het voorzitterschap overnemen vanuit de provincie Groningen. Tjeerd: “Streektaal is ontzettend belangrijk. Ik ben ontzettend blij dat we vandaag 3 nieuwe partijen hebben kunnen verwelkomen die zich hiervoor inzetten voor het behoud ervan. Streektaal gaat namelijk over veel meer dan een manier om met elkaar te communiceren. Het vertegenwoordigt de cultuur en geschiedenis van een regio. Maar het zorgt ook voor verbondenheid, saamhorigheid en trots.”

Nedersaksisch
Nedersaksisch is een regionale taal die vanouds in een groot deel van Nederland werd gebruikt. De Rijksoverheid en meerdere provincies en gemeenten binnen het taalgebied willen de Nedersaksische taal behouden en het gebruik ervan aanmoedigen. Het Nedersaksisch is daarom erkend als regionale taal. Het wordt onder andere gesproken in Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen, Overijssel, Utrecht en Flevoland. Het belangrijkste doel van het convenant is dat de partijen zich inspannen en samenwerken om de Nedersaksische taal in Nederland te behouden en het gebruik te bevorderen.

Grunnegs
Vanuit de provincie Groningen zet onder andere het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) zich in voor het behoud en bevorderen van de Groningse taal en cultuur. Het CGTC geeft advies over immaterieel erfgoed en organiseert cursussen en workshops rondom het Gronings. Ook richten zij zich specifiek op kinderen en jongeren, want een punt van zorg blijft de overdracht van Nedersakisch naar volgende generaties. De hoop is dat streektaal maatschappelijk weer steeds meer wordt gewaardeerd, zodat ouders de taal vaker doorgeven aan hun kinderen.

Foto: Provincie Groningen