Dagblad van het Noorden journalist Herman Sandman schreef een opmerkelijk verhaal over de vergeten moordaanslag op schrijver Geert Teis, bekend van het Gronings volkslied. Samen met CGTC consulent Henk Scholte dook Herman in oude kranten, boekwerken en archiefstukken.
De vergeten moordaanslag op schrijver Geert Teis; bijna had Groningen geen volkslied gehad
Zelfs Henk Scholte, connaisseur van leven en werk van Geert Teis, kent het alleen als gerucht. Maar er werd in 1905 wel degelijk een moordaanslag gepleegd op de schrijver van het Gronings volkslied. Een vergeten incident. Het ontbreekt ook in de autobiografie.
Het werd in aardig wat Nederlandse kranten gemeld de dag erna. Gerard Willem Spitzen (1864-1945), leraar Duits aan de Rijks Tuinbouwschool in Wageningen, overleefde op 5 december 1905 een aanslag. Het op hem gerichte schot hagel door ‘een zenuwlijder’ veroorzaakte echter slechts een wond aan de rechterkant van het hoofd.
Geert Teis Pzn
Een incident dat in de tijd vergeten is, wellicht ‘weggemoffeld’. Of hij vond het zelf de moeite niet. Want Spitzen, die in het Gronings schreef als Geert Teis Pzn., meldt het niet in zijn autobiografie, in 1950 opgenomen in het boekje Geert Teis Pzn. (G.W. Spitzen). Zijn leven en zijn werk van Geert Hendrik Streurman. Ook K. ter Laan laat het onbenoemd in het portret dat hij bij de dood van Teis schreef voor het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.
Groningen raakte door de aanslag bijna niet alleen een van de oervaders van de streektaal kwijt, stad en ommeland hadden geen, of een ander, officieus volkslied gehad. Teis schreef het Grunnens laid in 1919. …
Lees het complete verhaal op de Dagblad van het Noorden website.