Van vrijdag 9 juli tot en met zondag 11 juli vindt Dichters in de Prinsentuin, het jaarlijkse poëziefestival van NOORDWOORD, plaats in de Hortus Botanicus in Haren. Centrum Groninger Taal & Cultuur presenteert tijdens Dichters van de Prinsentuin een literair en muzikaal programma in het Gronings: Grunnegers in t Gruin. Wat is het verschil tussen dichten en songteksten schrijven? En hoe klinkt dat in een streektaal als het Gronings? In de Engelse tuin (Keukenkruiden Nr. 13) van Hortus Botanicus brengt CGTC in een intieme setting Groningstalige poëzie en streektaalmuziek samen.

Jan Siebo Uffen. Foto Jan Glas

Jan Siebo Uffen (1942) schrijft al vele jaren in het Gronings en met name in de taal van het Oldambt. In 1991 kreeg hij de Literaire Pries van t Grunneger Bouk voor zijn gehele oeuvre verhalen, gedichten en liedteksten en ook voor zijn latere werk ontving hij veel waardering en bekroningen.

Arnold Veeman

Uffen ging als tekstschrijver meerdere samenwerkingen aan met Groninger muzikanten en in het bijzonder met streektaalzanger en muzikant Arnold Veeman. Arnold Veeman is geboren en getogen in het noorden van Nederland. Zijn noordelijke afkomst is onmiskenbaar aanwezig in al zijn muziek: het weidse landschap, uitzichten voorbij de horizon, de sobere, harde en eerlijke instelling van de Groningers. Tijdens Dichters in de Prinsentuin treden Jan Siebo Uffen en Arnold Veeman samen op.

Rond 1983 begon Henk Puister (1953) met het schrijven van gedichten en verhalen in het Gronings. In het Nederlands had hij eerder al poëzie gepubliceerd. Hij publiceerde in diverse kranten en Groningstalige tijdschriften en schreef liedteksten voor verschillende Groninger artiesten  ‘Puister schrift over de laifde dij onzeker moakt en mainsttied op ofstaand beleden wordt. Woarom toch aiweg t daipste van onszulf noar binnen vold?’ Aldus de bekende Groningse dichter Jan Glas over Puisters dichtbundel ‘Bliedschop veur t bezeren’ (2009).

Henk Puister en Krzysztof Groen Foto: Jan Glas

Puister schrijft ook liedteksten voor de jonge Pools-Veendammer singer-songwriter Krzysztof Groen, in countrykringen ‘Little Cash’ genoemd (naar zijn grote voorbeeld Johnny Cash). In de Groninger streektaal ontwikkelde Groen zich als zanger in razend tempo. In 2017 won hij, met geschreven nummers van Henk Puister, de derde prijs bij t Grunneger Laidjesfestival. Deze liedjes zijn zaterdag 10 juli ook live te horen tijdens Dichters in de Prinsentuin in de Hortus, afgewisseld met gedichten van Henk Puister.

Kijk HIER voor meer informatie over Dichters van de Prinsentuin en het complete programma.