‘Dikke bak met biet’n!’, d’Olle Grieze of ‘Het Gras van het Noorderplantsoen’: waar denk jij aan bij Groningen? De eigen taal, streekproducten, plaatselijke gebruiken, muziek, podcast en film; de regionale identiteit staat weer volop in de belangstelling. Waarom? Omdat het zonde is dat de eigen taal en cultuur verloren gaan? Of zijn er nog andere verklaringen voor deze ontwikkelingen? Drummer van Rooie Rinus en Pé Daalemmer, Jetse Goris, onderzoekt met zijn gasten de regionale identiteit.
Wat is eigenlijk een regionale identiteit? Hoe ontstaan deze karakteristieke kenmerken? Jetse Goris ontvangt tijdens Dat is mien laand op Performing Arts Festival Noorderzon onder andere streektaalconsulent Fieke Gosselaar, die een cursus Gronings maakte voor de Rijksuniversiteit Groningen. Religiewetenschapper Arjan Sterken (Radboud Universiteit Nijmegen) legt uit wat volksverhalen – van heksen tot borries en van witte wieven tot aulken – vertellen over onszelf en de plak waar we wonen. Ook historicus en onderzoeker Nedersaksische cultuur en geschiedenis Maarten Zwiers (Rijksuniversiteit Groningen) schuift aan. Hij legt uit dat regionale identiteit niet los kan worden gezien van mondiale processen en invloeden van buitenaf. Muzikant Krzysztof Groen speelt tijdens de talkshow twee liedjes – in het Gronings!
Het programma Dat is mien laand van Studium Generale is onderdeel van het &Society programma van Performing Arts Festival Noorderzon.