Even voorstellen: WoordWaarker Alie

AlieSinds het einde van vorig jaar zijn zes vrijwilligers bezig om Ter Laans (digitale) woordenboek te controleren en – waar nodig – corrigeren. Dit in het kader van WoordWaark, de interactieve, digitale en multimediale taaldatabank Gronings van het CGTC. Maar wie zijn deze deskundige WoordWaarkers? Wij stellen ze aan u voor. Deze week: Alie de Vries.

Alie is geboren in het Groningse Opende en woont vanaf haar vierde jaar in Nuis. Haar ouders waren arbeiders en er werd thuis uitsluitend Westerkwartiers gesproken. “Het was de eerste taal die ik hoorde.”

Waar komt de interesse in (de Groningse) taal vandaan?

“Als enige in het gezin was ik verzot op lezen, maar in mijn ouderlijk huis waren geen boeken en de bibliotheek, waar we geen lid van waren, was een dorp verderop. Om toch te kunnen lezen, ging ik boeken lenen bij de buren. Naast lezen, speelde ik veel toneel. Door de Nederlandssprekende regisseur waren de stukken vanzelfsprekend ook in het Nederlands, maar ik merkte dat dit voor sommige spelers lastig was. Zij konden moeilijk de volle 100% geven als ze Nederlands moesten spreken. Op een gegeven moment werd ik regisseur en vanaf toen speelden we alle stukken in het Westerkwartiers, met veel meer succes en plezier! De Groningse emotie was en is vele malen echter. Het fascineert mij dat er bij de taal zoveel emotie komt kijken en dat we weinig woorden nodig hebben om tot de kern van de boodschap te komen.”

Bestaat er zoiets als ‘het Gronings’?

“Alle Gronings is Gronings.”

Houdt u van het Gronings?

“Ja zeker, ik spreek het iedere dag. Daarnaast vind ik het erg belangrijk om het Gronings correct te schrijven.”

Wat is uw favoriete Groningse woord?

Jim. Het woord staat voor jij, jullie en u, en het is een typisch Westerkwartiers woord.”

Waarom is WoordWaark belangrijk?

“WoordWaark is een sprong in de toekomst. Het Gronings als spreektaal zal misschien op den duur verdwijnen, maar door WoordWaark zorgen we ervoor dat de Groningse taal via het internet voor iedereen levend en beschikbaar blijft.”

Volgende week maakt u kennis met een nieuwe WoordWaarker. Wilt u ook mee WoordWaarken? Stuur ons hier een bericht.