Sinds het einde van vorig jaar zijn zes vrijwilligers bezig om Ter Laans (digitale) woordenboek te controleren en – waar nodig – corrigeren. Dit in het kader van WoordWaark, de interactieve, digitale en multimediale taaldatabank Gronings van het CGTC. Maar wie zijn deze deskundige WoordWaarkers? Wij stellen ze aan u voor. Deze week: Leo Tepper.
Leo groeide zelf op in het Drentse Emmen, maar zijn familie is afkomstig uit Oost-Groningen en sprak uitsluitend Gronings. Op verjaardagen was de kleine woonkamer van zijn opa en oma goed gevuld en waren er drie gespreksonderwerpen: de politiek, de neie eerappels (red.: de meesten hadden een moestuin) en de neie auto. “Rustig praten zat er niet in. Men zette een keel op alsof men tegen de wind in moest schreeuwen.”
Waar komt de interesse in (de Groningse) taal vandaan?
“Ik ben sowieso erg geïnteresseerd in talen. Tijdens mijn studie Theologie heb ik als bijvak Oudgermanistiek gevolgd, dat het Gotisch, Oudnoors en Oudhoogduits omvatte. Daarnaast heb ik het Sanskriet bestudeerd en later nog Klassieke Talen gestudeerd.”
Bestaat er zoiets als ‘het Gronings’?
“Nee.”
Houdt u van het Gronings?
“Ik ben het zelf niet voldoende machtig, maar hou wel van het eigene van de taal.”
Wat is uw favoriete Groningse woord?
“Koeskillen.” (Red.: het Groningse woord voor kiespijn.)
Waarom is WoordWaark belangrijk?
“Het vastleggen van elke taal is belangrijk!”
Leo houdt van het eigene van de Groningse taal, waardoor hij ook nogal wat eigenaardigheden opmerkt. Benieuwd wat hij zoal tegenkomt? Binnenkort zal Leo zijn talige weetjes presenteren in een blog op de website.
Volgende week maakt u kennis met een nieuwe WoordWaarker. Wilt u ook mee WoordWaarken? Stuur ons hier een bericht.