Hoe zou het zijn gegaan als Slochteren een vrijstaat was?
Schrijver Auke Hulst (Hoogezand-Sappemeer, 1975) vertelt hierover op zaterdag 18 november tijdens GRN festival in Kielzog Hoogezand. In een speciale voorstelling neemt de schrijver ons mee naar een alternatieve werkelijkheid waarin in het aardgasgebied in het jaar 1964 de Slochter Vrijstaat is uitgeroepen, een gasstaatje dat zich heeft losgemaakt van Nederland en sindsdien economisch ontbolsterd.
Dat doet hij aan de hand van de verhalen en beelden uit In de Slochter Vrijstaat, een reisboek uit 1984. Het boek is geschreven door ene Jutta Koolhof, een Nederlandse reisjournaliste die in 1984 de jubilerende gasnatie bezocht. Auke Hulst vraagt zich af wat er zou zijn gebeurd als Slochteren zich na de ontdekking van de Groningse gasbel zou hebben afgescheiden van Nederland. Zijn gedachten komen samen in een bijzonder boek met bijbehorende fietsroute: de Slochter Vrijstaat. Het boek verschijnt eind september dit jaar.
Over de schrijver
Auke Hulst (Hoogezand-Sappemeer, 1975) groeide op in het buurtschap Denemarken, boven op de gasbel van Slochteren. Zijn jeugd daar – ‘in een Pippi Langkous-huis in een bos’ – stond model voor zijn succesvolle derde roman Kinderen van het Ruige Land (2012), die genomineerd werd voor de BNG Literatuurprijs, en werd bekroond met de Cutting Edge Award 2013, de prijs voor het Beste Groninger Boek, en de Langs de Leeuw Literatuurprijs van het gelijknamige tv-programma. Eerder publiceerde hij de romans Jij en ik en alles daartussenin (2006) en Wolfskleren (2009), en maakte hij met tekenaar Raoul Deleo het literaire reisboek De eenzame snelweg, in het spoor van Jack Kerouac (2007). Dat boek werd genomineerd voor zowel de Stripschappenning als de Prix Saint-Michel.
In 2015 verscheen Slaap zacht, Johnny Idaho, een dystopische roman over thema’s als economische apartheid en surveillance. Dat boek werd genomineerd voor de Halewijnprijs, de Boekhandelsprijs en bekroond met de Harland Awards Romanprijs en de Reinaert-trofee. Najaar 2016 volgde de roman En ik herinner me Titus Broederland, die eveneens de Harland Awards Romanprijs in de wacht sleepte, genomineerd werd voor Beste Groninger Boek, en op de longlist belandde van zowel de Libris Literatuurprijs als de ECI Literatuurprijs.
In 2017 verscheen Motel Songs, een reisboek dat ook een album omvat dat werd opgenomen tijdens een road trip van Philadelphia naar San Francisco. Dat boek werd bekroond met de Bob den Uyl-prijs 2018. De in dat jaar verschenen roman Zoeklicht op het gazon, een psychologisch van Richard Nixon, kreeg de prijs voor Beste Groninger Boek. Het eind 2021 verschenen De Mitsukoshi Troostbaby Company werd onthaald als de kroon op een oeuvre, bekroond met de prijs voor Beste Groninger Boek, en haalde de shortlist van zowel de Libris Literatuurprijs en de Confituur Boekhandelsprijs.
Auke is ook literatuurcriticus en essayist voor onder meer NRC Handelsblad en De Standaard. Daarnaast is hij muzikant, onder andere bij de Nederlandstalige band De Meisjes.
Lees meer over Auke Hulst op deze website.